U trendu

Tri jedinke vuka uspešno zbrinute u prihvatilistu u Grčkoj

Grupa za sprovođenje CITES konvencije je uspešno sprovela akciju zbrinjavanja tri vuka – mužjak i dve ženke u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri „Arkturos“ u Grčkoj, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Akcija je sprovedena u saradnji sa NVO „Četiri Šape“ i stručnjacima za krupne zveri Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog Muzeja u Beogradu, 15. decembra ove godine.

Vukovi su bili privremeno zbrinuti u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu.

Kada je pronađen u oktobru 2006. godine, mužijak vuka bio je povređen i nakon saniranja povrede zbrinut je u sklopu prihvatilišta za pse JKP „Higijena“ u Pančevu.

Crna vučica je pronađena u avgustu 2008, a zatim zbrinuta u Pančevu.

Treća jedinka, vučica, odnosno hibrid vuka i psa, pronađena je u februaru 2014. godine i na osnovu ponašanja ove životinje, pretpostavlja se da je odgajana kao pas, tako da je naviknuta na ljude i relativno je pitoma.

Ova tri vuka, nije bilo moguće pustiti u prirodu, jer su odrasli u zatočeništvu i naviknuti su da se ljudi staraju o njima, što znači da ne mogu samostalno da žive na slobodi.

Tokom privremenog boravka u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu, vukovima je obezbeđen poseban ograđen prostor sa prirodnom podlogom i vegetacijom, bazenima i brlozima.

Iako su imali odgovarajući prostor za osnovne etološke potrebe, neophodno je bilo da se zbrinu u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri, odnosno vukove.

Proces pronalaska trajnog rešenja za njihovo zbrinjavanje u sklopu specijalizovanog prihvatilišta trajao je više od dve godine.

Ministarstvo je uspostavilo zvaničnu saradnju sa specijalizovanim prihvatilištem za krupne zveri „Arkturos“ u Grčkoj, koje prihvata i rehabilituje povređene ili oduzete medvede i vukove sa teritorije Grčke, drugih država članica EU, ali i iz drugih država u regionu.

Takođe, zahvaljujući već postojećoj saradnji Ministarstva i NVO „Četiri Šape“, obezbeđen je transport vukova.

Vukovi su pristitigli u prihvatilište u ranim jutarnjim časovima, 16. decembra 2015. godine.

Vuk ima status strogo zaštićene vrste na većem delu teritorije AP Vojvodina, dok na ostatku teritorije Republike Srbije ima status zaštićene, ali istovremeno i lovne vrste.

Ova vrsta je zaštićena međunarodnim ugovorima poput CITES i Bernske konvencije, a u svim državama EU ima status stroge zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar