U trendu

Tri legendarne prvoaprilske šale na koje su naseli milioni

Danas je 1. april, Svetski dan šale, ili, u današnje vreme – smicalica koje mogu da donesu više štete nego smeha i lažnih vesti koje svi provale čim se prisete koji je datum. Ipak, nije uvek bilo tako.

Ne zna se tačno kada je zbijanje šala na 1. april postalo običaj, mnogi stručnjaci veruju da je krenulo u Evropi krajem srednjeg veka kao „Dan svih luda“, ali u novijoj istoriji su čini se mediji imali značajnu ulogu – bar u plasiranju šala koje su postale legendarne jer su na njih naseli milioni ljudi.

Rat svetova

Odlična, iako nenamerna šala iz 1938. dokazuje da je vrlo lako zbuniti masu koja radio ne sluša pažljivo. Orson Vels je radio-dramom H. G. Velsa „Rat svetova“ izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušaoci poverovali da su svet zaista napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radio-drami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 miliona ljudi priču shvatilo zdravo za gotovo.

Špagete s drveta

BBC je 1. aprila 1957. u emisiji Panorama prikazao reportažu o porodici iz Ticina (Švajcarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledaoci su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Želeli su da saznaju gde mogu da nabave špageti-stablo.

Hamburger za levoruke

Burger King je 1998. u novinama USA Today objavio oglas za „Left-Handed Whopper“, hamburger koji je posebno napravljen na levoruke jer sastojci iz hamburgera prilikom konzumacije kapaju na stranu koja pogoduje levacima. Nakon što su levoruki pohrlili u restorane, Burger King je priznao da se samo šalio te da je u međuvremenu primio na hiljade narudžbina za hamburger koji odgovara dešnjacima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar