Trik s kolicima kojim nas trgovci navode da potrošimo više novca

Znate li zašto kolica za kupovinu imaju kosi nagib? U diskontima i supermarketima ništa se ne događa slučajno. Kako bi naveli kupce da kupuju više, lanci se koriste raznim trikovima. Pa nije slučajnost da većina kolica za kupovinu ima nagib prema nazad.

Verovatno ste to primetili kada ste posetili supermarket: kolica za kupovinu gotovo su uvek nagnuta tako da im je prednji deo viši od kraja do ručki. Ovo nije slučajnost, već ima konkretan razlog.

Iza kosog nagiba krije se suptilan trik kojim žele da potaknu kupce da stave više proizvoda u kolica, da kupuju više i na kraju da povećavaju prodaju, prenosi Fenix magazin.

Kosi nagib utiče na kupovno ponašanje kupaca kroz ovaj efekat:

Dok kupujete, gurate kolica ispred sebe, gledajući pravo napred ili u stranu. Zbog nagiba kolica proizvodi koje ste već kupili klize prema vama i ostaju na najnižem mestu. Zbog tog učinka proizvodi nestaju iz vašeg stvarnog vidnog polja ili se čine znatno manji. A gledano napred, nakošeno dno čini kolica većim i prostranijim.

Dakle, ako su kolica još uvek relativno prazna, može se stvoriti utisak da kupcu treba još proizvoda da napuni kolica i tako postigne osećaj sitosti i zadovoljstva. Ova percepcija na kraju navodi kupce da kupe više proizvoda nego što su prvbiotno planirali i ujedno da potroše više novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.