Trka se nastavlja

Koji je najviši toranj na svetu? Evo prva tri.
Najviši toranj na svetu biće 2009. godine Kantonski toranj, koji se trenutno gradi u gradu Kantonu, u poslednje vreme poznatom i kao Guangžou, u Kini. Ovaj industrijski megacentar, u kome je koncentrisan ogroman broj fabrika i u kome se održava i najveći svetski sajam „svega i svačega“, zaslužio je i najveći TV centar, pa otuda i ideja da se izgradi supervisoki toranj od 610 metara. Biće završen krajem 2009. godine, a potpuno operativan će biti do Azijskih igara 2010. godine.
Menara Džakarta – prilično poetično zvuči. I to je toranj u izgradnji. Kada ga završe (ako ga završe), biće visok 558 metara do antene, koja će se pružati i preko te visine. Toranj će biti gotov, kako se očekuje, 2009, 2010. ili 2011. godine, jer se rok stalno pomera.
Toliko o tornjevima u izgradnji, a sada malo o onim već izgrađenim. Najviši na svetu je CN toranj, koji sa svojih 553 metra krasi panoramu najvećeg kanadskog grada. Još od svog otvaranja daleke 1976. godine CN toranj je velika turistička atrakcija i najviša ljudska građevina na svetu. Zanimljivo je da i dan-danas privlači čak dva miliona turista godišnje. Interesantno je da skraćenica CN potiče od „Canadian National (Railways)“, železničke kompanije koja ga je sagradila, a koja ga je u procesu transformacije predala na upravu Državnoj agenciji za nekretnine, koja mu je promenila ime u Canada’s National Tower (Nacionalni toranj Kanade). Zanimljiva promena, s obzirom na to da je i prethodno ime strancima značilo potpuno isto. Ono što će vam zavrteti mozak u tornju je stakleni pod kroz koji možete da vidite koliko visoko ste se popeli. To definitivno nije za one koji se plaše visine!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.