U trendu

Turističke vile u Toskani zbog suše mogu da ostanu bez vode za bazene

MILANO – Turističke vile u Toskani, glavnoj destinaciji za turiste sa dubljim džepom, moraće ovog leta da ograniče upotrebu vode u svojim bazenima zbog straha od nestašice vode jer se Italija suočava sa novom sušom.

Akvedoto del Fjora (ADF), akvadukt koji opslužuje trećinu Toskane preko mreže dugačke više od 8.000 kilometara, zabraniće upotrebu obične vode za piće za punjenje privatnih bazena za goste od juna do kraja septembra, preneo je Rojters.

Seoske vile i kuće u okviru takozvanog agriturizma, umesto toga će morati da dopune svoje bazene vodom iz privatnih bunara ili iz cisterni, zbog čega će povećati svoje troškove.

Predsednik ADF Roberto Renai rekao je da mere usvojene prošle godine
treba ponoviti zbog uticaja upornih klimatskih promena.

Već je zabranjeno koristiti vodu za piće za punjenje bazena u privatnim vilama.

Federiko Tadei, predsednik udruženja koje zastupa vlasnike farmi u toskanskoj provinciji Sijena izjavio je da su oni veoma zabrinuti zbog potencijalnog uticaja zabrane.

„Svaki dan moramo da promenimo jedan ili dva odsto vode. Tokom četiri meseca promenimo vodu ekvivalentnu jednom ipo bazenu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to je minimum potreban za održavanje čiste vode u bazenu koju mogu da koriste turisti koji izaberu tu provinciju.

Provincija Sijena, poznata po proizvodnji vina Kjanti, ima 1.200 agroturističkih objekata i najveći je takav centar u Toskani.

Otprilike jedna od pet turističkih agrofarmi u Sijeni ima bazen za posetioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar