Ugrožena vrsta kineske patke zimuje u južnoj Kini

Četrnaest primeraka kineskih mergansera, ugrožene vrste pataka, uočeno je ove zime u močvarnom parku u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou, što je treća sezona zimovanja uzastopno da su životinje uočene na istoj lokaciji, saopštio je Zavod za inventuru i planiranje šuma provincije Guidžou.

Kineski merganser, nazvan „živi fosili sa krilima“, sporadično je rasprostranjen u Kini i pod zaštitom države prvog stepena. Takođe je naveden na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, prenosi Sinhua.

Kineski merganser se prvenstveno hrani pod vodom i potrebna su mu staništa sa velikom gustinom ribe i dobrim kvalitetom vode. Njihov izgled služi kao dokaz kontinuiranog poboljšanja ekološke sredine i biodiverziteta Beipanđijang Nacionalnog močvarnog parka Velikog kanjona, koji ima ukupnu močvarnu površinu od 2.839,8 hektara.

Istraživači su takođe uočili druge vrste ptica, kao što su kormoran, jezerska čaplja i vodenjak, dok su pratili vodene ptice koje zimuju u parku, dodaje Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.