U trendu

Unosan biznis: Britanac prodaje svež švajcarski vazduh

Britanac Džon Grin razvio je zaista neobičan biznis. On sakuplja vazduh na visokoj nadmorskoj visini švajcarskih Alpi i planira da prodaje boce kupcima u zagađenim gradovima širom sveta.

Grin, koji već 20 godina živi u Bazelu, garantuje da zapečaćene boce, koje planira da prodaje, sadrže ‘istinski planinski vazduh’ iz alpske zemlje koja ima ‘najbolji vazduh u svetu’.

– Ja zaista idem na 3.000 metara nadmorske visine da pokupim vazduh. Sigurno ga ne skupljam na nekom parkingu. Ovde živim 20 godina i shvatio sam da Švajcarci ne znaju šta imaju. Vazduh je ovde zaista nešto posebno – kaže Grin u izjavi koju prenosi britanski Mirror.

Vazduh iz regije Cermat, koji ovaj IT konsultant planira da prodaje neće biti jeftin. Za bocu od tri litra kupac će morati da izdvoji 200, litar će koštati 135, a cena za pola litre iznosiće 78 funti.

– Još nisam prodao ni jednu bocu, s obzirom na to da sam ovim poslom krenuo da se bavim tek pre nekoliko dana. Međutim, siguran sam da će kupci uskoro početi da se javljaju –  samouvereno kaže Grin.

Uz bocu, kao dokaz, dolazi certifikat o autentičnosti koji lično potpisuje ovaj Britanac i GPS koordinate lokacije gde je vazduh prikupljen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.