U trendu

Unutar „Zveri“: Blindirana limuzina koja vozi predsednika Bajdena po Irskoj

LONDON – Za razliku od blindiranih limuzima koje koriste britanski premijeri, automobil koji koristi predsednik SAD u potpunosti je konstruisan u skladu sa listom zahteva američke Tajne službe, piše londonski „Indipendent“.

Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u Severnu Irsku, povodom 25-godišnjice sporazuma na Veliki petak, odakle će produžiti u trodnevnu posetu Repoblici Irskoj.

Za razliku od većine posetilaca Belfasta iz inostranstva, Bajden ne koristi usluge lokalnog servisa za automobile, niti je uzeo vozilo iz flote automobila za iznajmljivanje na aerodromu.

On će, umesto toga, putovati u istom blindiranom državnom automobilu kojim ide na bilo koje putovanje van Bele kuće, strano ili domaće.

Automobil koji su agenti zaduženi za vožnju nazvali „Zver“ (Beast), za Tajnu službu ima zvanični kodni naziv – „Diližansa“ (Stagecoać).

Vozilo je dopremljeno na zapadnu obalu Republike Irske na velikom američkom mornaričkom nosaču aviona krajem još prošle nedelje, nekoliko dana pre dolaska Bajdena.

Iako je napravljen sa poznatom rešetkom, farovima i zadnjim svetlima koji se koriste na Kadilakovim vozilima dostupnim svakom potrošaču, „Zver“ se ne bazira ni na jednom proizvodnom vozilu koje trenutno silazi sa proizvodnih traka u Detroitu.

Poslednji put kada je predsedničko vozilo bilo zasnovano na automobilu koji se mogao kupiti u prodajnom salonu bilo je 2001. godine, kada je odlazeći predsednik Bil Klinton koristio jako modifikovani državni automobil „Kadilak Flitvud“ nabavljen 1993. godine, zamenivši veoma prilagođeni „Linkoln Taun Kar“ koji je koristio njegov prethodnik Džordž Buš stariji.

Kada je Džordž Buš mlađi preuzeo predsedničku funkciju, u januaru 2001, automobil koji ga je odveo na inauguraciju i vozio širom sveta u narednih osam godina nije bio zasnovan ni na jednom prerađenom automobilu za široku upotrebu, jer je „Kadilak“ prestao da pravi kola pogodna za pretvaranje u predsedničko vozilo.

Ali dok limuzine narednih predsednika – uključujući Džozefa Bajdena – i dalje nose grb „Kadilaka“, svaka sličnost između predsedničkog vozila i tih luksuznih automobila tu se završava.

Za razliku od blindiranih „Range Rover Sentinels“ ili „Jaguar KSJ“ limuzina koje koriste britanski premijeri, Bajdenov automobil u potpunosti je napravljen po meri i konstruisan prema specifikacijama Tajne službe.

Prema magazinu „Car and Driver“, limuzina sa oznakom „Cadillac“, koju je Bajden počeo da koristi kada je preuzeo predsedničku funkciju, predata je Tajnoj službi 2018. godine i izgrađena je na GMC TopKick šasiji namenjenoj za komercijalna vozila srednjeg tereta.

Automobilski časopis „Road and Track“ opisao je vozilo kao „jednostavnu evoluciju starog modela sa aktuelnijim dizajnom Kadilaka, poput limuzine ‘Escalade'“. Više prodavnica je prijavilo da je da je težina tog vozila negde oko devet tona.

Tajna služba nije odgovorila na molbu „Indipendenta“ da pruži informacije o mogućnostima automobila (oni inače retko komentarišu predsednikovu zaštitu) ali ono što se zna o automobilu je da se može pohvaliti impresivnim karakteristikama koje su namenjene zaštiti putnika u svim situacijama.

Automobil je potpuno oklopljen, a gume su dizajnirane tako da se kretanje automobila nastavlja čak i ako sva četiri točka prime dolaznu vatru. Vozilo ima mogućnost noćnog osmatranja i može da izbaci dimne zavese i naftne mrlje kako bi zbunilo svakog ko želi da ga prati.

Oklop „Zveri“ sastoji se od aluminijuma, keramike i čelika i može biti debeo i do 20 cm u nekim tačkama, piše „Indipendent“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.