U trendu

„USPAVANA LEPOTICA“ u stvarnom životu: Spava po 13 DANA u komadu, u snu i jede…

Sedamnaestogodišnju devojku iz Indonezije, koja povremeno zaspi na nekoliko dana, prozvali su „Trnovom ružicom“ stvarnog života. Eka, koja vodi poreklom iz Bandžarmasina, u indonežanskoj regiji Južni Kalimantan, prvi put se pojavila u vestima 2017. godine, kada su lokalni mediji pisali da je spavala 13 dana u kontinuitetu, prenosi Oditi Central.

Od tog događaja, doživela je dve zabrinjavajuće epizode, jednom kad je spavala skoro dva dana i kada je zaspala na više od nedelju dana. Ubrzo nakon ovoga, roditelji su je odveli u bolnicu, međutim, testovi nisu pokazali ništa neobično i zabrinjavajuće. Mlada devojka se probudila nakon devet dana, a doktori, i dalje, nisu bili upoznati sa problematikom njenog stanja.

U daljem bolničkom istrživanju, njeni simptomi su pokazali da pati od hipersomnije, retkog neurološkog stanja zbog kojeg se oboleli osećaju preterano pospano tokom dana, pa zbog toga mogu spavati i po nedelju dana u kontinuitetu. Hipersomnija se pojavljuje u mnogim oblicima i ima mnogo uzroka – od neuroloških oštećenja do genetskih predispozicija, kao i fizičkih ili emocionalnih trauma. Otac devojčice Muljadi istakao je da je nekoliko puta pokušavao da je probudi, ali bezuspešno.

Zanimljivo je da devojka navodno žvače i guta hranu u snu, ako je hrane roditelji, a postaje nemirna kad treba da pođe do kupatila, pa svoje fiziološke potrebe obavlja samo kada je roditelji povedu.

Za sindrom “Trnova ružica” trenutno nema delotvornih lekova, ipak, njeni roditelji veruju da će se njeno stanje poboljšati, kako bi mlada sedamnaestogodišnja Eka živela relativno normalnim životom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.