Vatreni žbun

Ljubitelji dekorativnih biljaka odvojiće malo mesta u vrtu za pirakantu. Ovaj zimzeleni žbun, koji zovu i vatreni trn, veoma je dekorativan zbog svojih narandžastih do plamenocrvenih plodova kojima je cela biljka okićena od septembra pa sve do proleća. Međutim, ni cvetovi koji se javljaju u maju i junu nisu manje interesantni. Bele su boje, sitni, ali sakupljeni u štitaste cvasti veličine do četiri centimetra.

Žbun naraste dva-tri metra, s dugačkim granama na kojima se pojavljuju trnovi dugi od jednog do jednog i po centimetra. Listovi su uski i eliptični, kožasti, dužine dva do četiri centimetra. Ovi dekorativni žbunovi dobro podnose suvo i neplodno zemljište, a rastu i na jako zagrejanim, kamenitim mestima, ali sporo. Pirakanta je veoma otporna na mraz. Podnosi temperature i do minus 25 stepeni Celzijusa. Dobro podnosi okresivanje i može joj se dati željeni oblik. Razmnožava se semenom.

Ima više sorti, a one se najčešće razlikuju po boji plodova i otpornosti na bolesti. Vrlo su otporne sorte narandžasti sjaj, zlatni šarmer i druge. Zbog svoje neprobirljivosti kad je reč o uslovima rasta, zimzelenih listova i veoma dekorativnih cvetova i plodova koji ostaju na biljci tokom cele godine, ovaj žbun je našao mnogostruku primenu u vrtovima i parkovima. Pogodan je za kamenjare, kamenite padine i žive ograde a može rasti i uz južne i jugoistočne zidove, kao usamljenik na travnjaku i u kombinaciji s drugim šibljem i drvećem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.