Velika pobuna na dodeli nagrada: Glumci protiv Trampa (video)

Dvadeset treća dodela nagrada SAG održala se tek nekoliko dana nakon što je Donald Tramp potpisao zabranu ulaska u zemlju imigrantima iz sedam muslimanskih zemalja. Možda najupečatljiviji trenutak večeri bio je govor koji je održao Dejvid Harbur, okružen sa 16 kolega sa seta serije Stranger Things, u kom je progovorio o jedinstvu i suprotstavljanju nasilnicima.

„Samo bih hteo da kežem da je teško slaviti uspeh serije zbog svega što se događa danas u svetu. Ujedinjeni smo u tome da smo svi živa bića i da smo zajedno na ovom čudesno bolnom, užasno bolnom putu koji se zove život“, rekao je.

„Borićemo se protiv nasilnika i pružiti sklonište otpadnicima i onima koji nemaju dom“, izjavio je dok su mu ostali glumci iz publike aplaudirali.

https://www.youtube.com/watch?v=kfdjFNZ3FeI

Protiv zabrane progovorio je i Ešton Kučer, koji je bio voditelj dodele.

„Svima na aerodromima želim da poručim da pripadaju Americi, vi ste deo nas. Čekamo vas sa dobrodošlicom“, rekao je.

Džulija Drajfus, popularna Elejn iz serije Sajnfild prisetila se da je njen otac došao u Ameriku iz Francuske nakon što su je zauzeli nacisti.

„Zabrana ulaska imigrantima je sramota i potpuno neamerička. Zahvalni smo na njima, stojimo uz njih i borićemo se za njih“, rekla je.

Glumac Maheršala Ali, koji je osvojio nagradu za najboljeg sporednog glumca ispričao je svoju priču.

„Ja sam musliman. Nije baš da je moja žena skakala od sreće kad sam se preobratio u islam pre 17 godina. Stavili smo veru po strani, ja vidim nju, a ona vidi mene. Volimo se, naša ljubav je stvarna, a sve ostalo je sporedno i nije važno“, rekao je.

„Puno ljudi govori da bi glumci trebali da ćute kada je reč o politici, ali istina je da su glumci aktivisti jer simbolizuju ljudskost svih ljudi“, poručila je na crvenom tepihu Keri Vašington, koja je na haljini nosila zihernadlu kao simbol solidarnosti i sigurnosti, kako Amerikanaca, tako i svih drugih.

Zvezda Teorije velikog praska Sajmon Helberg i njegova supruga Džoslin takođe su sa crvenog tepiha poslali svoju poruku. On je nosio natpis „Izbeglice, dobrodošli“, dok je ona ispisala „Pustite ih unutra“.

Sofija Vergara objavila je fotografiju sa koleginicom Tandi Njuton, poručivši da su njih obe imigrantkinje u Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.