Za prave gurmane

Često vam se dešava da u prodavnici ne znate za koju vrstu sira da se odlučite. Predstavljamo vam razne vrste tvrdih, polutvrdih i mekih sireva, i to za svačiji ukus!

Apenceler ima jaku aromu zahvaljujući specijalnom načinu obrade. U periodu zrenja, koji traje od tri do šest meseci, sir se premazuje jednom vrstom surutke. Što duže zri, ovaj švajcarski sir od sirovog mleka imaće intenzivniju aromu. Može se služiti uz sveže voće ili rendan, kao preliv uz nabujke. Upakovan u foliju može da se održi u frižideru i jednu do dve nedelje.

Pirinejski sir vodi poreklo iz Francuske. Ubraja se u polutvrde sireve. Masa je istovremeno tvrda i meka, svetložute ili bele boje. Proizvodi se od kozjeg ili kravljeg sira. Koristi se za gratiniranje. Neizostavan je i na tanjiru s raznim vrstama sira.

Tilciter, nekada istočnopruski specijalitet, prepoznaje se po rupama poput šliceva. Pravi se okrugao ili duguljast. Oko mase sira nalazi se voštana opna. S opnom sir ima blag ukus, a bez nje nešto jači. Koristi se za punjenje mesa i povrća, mada je omiljen i kao predjelo.

Bavarija blu je zbog svog kremastog i blagog ukusa s finom notom plavog sira idealan za pravljenje sendviča, pripremanje gratiniranih jela i soseva.

Rambol se proizvodi od otopljenog tvrdog sira. Ima koru od bibera ili oraha. Veoma je pikantnog ukusa.

Esrom je vrsta mekog sira s mnoštvom rupa različitih veličina i oblika. Proizvodi se u Bavarskoj i Danskoj. Pljosnati, belo-žuti trouglasti sir ima tanku žućkastu opnu. Ima pikantnu i kiselkastu notu. Postoje razne vrste esroma, na primer, sa začinskim biljem, kimom ili biberom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.