Zamisli želju i protrljaj

Verona je sinonim za ljubav, za najlepšu i najtragičniju opevanu ljubavnu dramu – ljubav Romea Montekija i Đulijete Kapuleti, dvoje mladih koji su živeli u ovom gradu na severu Italije, ali ne samo to – Verona je i predivan starinski grad na obali reke, dom lepote i umetnosti.

Ko je bio u Veroni, sigurno nije propustio da poseti hram ljubavi, a to su Julijina i Romeova kuća. Kuća Kapuletijevih je zdanje od tamnocrvenih cigala koje privlači mnogobrojne posetioce iz čitavog sveta, a naročito mlade. Pretvorena je u muzej u kome se može videti restaurirani nameštaj iz njihovog vremena, kao i prostorije porodice Kapuleti. Ono što je interesantnije nalazi se u unutrašnjem dvorištu kuće. Svi zidovi dvorišta išarani su imenima zaljubljenih parova, a kada je ponestalo cigala, parovi su na cigle lepili i spljoštene žvake na kojima su ispisivali svoja imena. Tu je i Julijin kip, u prirodnoj veličini, koji prikazuje ovu lepu devojku. U vezi s tim postoji jedan pomalo čudan običaj. Naime, smatra se da svaki posetilac koji želi da ima sreće u ljubavi mora da uhvati Juliju za desnu dojku i poželi svoju ljubavnu želju. Iako je prvenstveno posvećen muškarcima, ovaj običaj se s vremenom preneo i na žene. Sve to imalo je za posledicu da je danas ceo kip patiniran, dok je to specijalno mesto za želje sasvim uglačano. Ponekad će vas čak i ljubazno obezbeđenje upozoriti na vašu mladalačku dužnost. Još jedna atrakcija Julijine kuće je i čuveni balkon na koji se Romeo tako vešto noću penjao.

Međutim, za razliku od Kapuletijevih, čiji je dom velelepan i lepo restauriran, Romeova kuća, to jest kuća Montekijevih, u trošnom je stanju, pa se može videti samo spolja. Ipak, to nije toliko važno – ionako je Romeo dolazio pod Julijin balkon; u njenoj sobi se odigravaju intimnije scene, te se u njegovoj kući ništa zanimljivo nije ni dešavalo. Ovde nema nikakvih kipova.

Pravim ljubiteljima romantike i Šekspira preporučujemo obilazak i Julijinog groba, mesta gde je ovo dvoje mladih i završilo svoje živote.

Tako je ova priča o zabranjenoj ljubavi proslavila svoje glavne junake, njihove porodice, jednog engleskog pozorišnog pisca, a njihov grad ucrtala na mapu sveta za sva vremena. Ako se nekada nađete u Veroni, sada znate šta vam je činiti: zamislite želju i…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.