U trendu

Zamka ili savršenstvo?

Ponekad samo tanka linija razdvaja zamku za turiste od savršene turističke destinacije. Putopisac Brus Nortam kaže da možete da prepoznate prave zamke za turiste po nivou buke i cenama. Izbegavajte mesta koja zvuče kao alarm na nečijem automobilu i ona na kojima plaćate neke stvari koje lepše izgledaju malo dalje a i koštaju pet puta manje.
Dobar primer je Njujork. Tajms skver obiđe i oko 35 miliona posetilaca godišnje. Ako turisti očekuju da vide gužvu i užurbanost, što je nekad bila definicija tog kraja, biće razočarani. Danas Tajms skverom vlada porodična i prijateljska atmosfera. Samo nekoliko blokova dalje, u mnogobrojnim gradskim restoranima i buticima, možete osetiti ukus pravog Njujorka.
I Evropa ima zamke za turiste. Jedan od njih je Pikadili skver u Londonu. Na engleskom, to mesto se zove Piccadilly Circus, što bi u prevodu značilo Pikadili cirkus. Zapravo, tu nema nikakvog cirkusa. Naziv potiče od latinske reči za krug, a pikadili je bio okovratnik koji je izumeo lokalni krojač u 18. veku. Ovo ipak ne zaustavlja 75 procenata svih posetilaca. Pravi stanovnici Londona znaju da treba da izbegavaju ovo mesto.
To što su piramide u Gizi bukvalno pretrpane turistima ne bi trebalo da vas obeshrabri pa da odustanete od posete Egiptu. Umesto toga provedite više vremena u Dolini kraljeva, gde se otkrivaju nove grobnice. Iako ni to područje nije bez turista, gužva je ipak manja.
Mada je skoro nemoguće odoleti odmoru u Rimu i fontani Trevi, osećanje koje će vas pratiti na ovoj turističkoj zamci više je izbezumljujuće nego romantično. Sačuvajte svoje evre za najbolji espreso na svetu, koji možete popiti na nekom drugom trgu u Rimu.
Stručnjaci kažu da nije uvek trik u tome da po svaku cenu izbegavate zamke za turiste. Ako idete u Indiju, a ne posetite Tadž Mahal, to je kao da odete u Grand kanjon i ne pogledate vidik. Neka mesta morate da obiđete. Ipak, to možete uraditi i kada se gužva smanji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.