Zanimljivo: U razgovoru za posao uvek koristi ovaj test sa kafom, niko nije dobio posao ko ga nije prošao

Jedan Australijanac koji zapošljava i intervjuše nove radnike dosetio se pametnog trika po kom lako procenjuje ljude. Za njega mu je potrebna šoljica kafe i malo strpljenja, a kaže da 10-ak odsto ljudi padne na testu

Australijanac Trent Ines godinama je bio direktor jedne firme koja se bavi softverima, pa je često imao priliku da zapošljava nove ljude. Trik koji je osmislio pomogao mu je u odabiru kandidata, a nije povezan sa znanjem i sposobnošću, već o tome bi li se osoba uklopila u kolektiv.

– Kad bi neko kod mene došao na razgovor za posao, uvek bih mu pokazao kancelariju i doveo ga do jedne od kuhinja. Nekako bi uvek iz kuhinje ta osoba izašla s pićem – započeo je bivši direktor u svom podcastu,

– Nakon što prihvati piće, kandidat se vraća na mesto intervjua. Tokom intervjua, kandidat će postupno ispijati svoje piće, sve do kraja intervjua. Na kraju razgovora posmatrao sam što će kandidat učiniti sa svojom šoljicom – rekao je.

Ines je objasnio da na kraju ovih intervjua jedna stvar o kojoj uvek razmišlja jeste: „Želi li ta osoba koja radi intervju odneti tu praznu šoljicu natrag u kuhinju?“ Odgovor na ovo u potpunosti se temelji na kandidatovim postupcima, koji takođe uvelike određuju veruje li Ines da je ta osoba prava osoba za posao.

– Možete razviti veštine, možete steći znanje i iskustvo, ali sve se zapravo svodi na stav, a stav o kojem govorimo je koncept ‘operi svoju šoljicu kafe’. Stvarno želite biti sigurni da imate ljude koji imaju pravi osećaj odgovornosti za svoje postupke, poštovanje prema drugim i timski rad u kolektivu.

Inesa je obradovala činjenica da samo 10-ak odsto kandidata nije prošlo njegov test sa šoljicom, prenosi Your Tango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.