U trendu

Zašto se u svakom liftu nalazi ogledalo: Odgovor će vas iznenaditi

Liftovi su bez izuzetka opremljeni ogledalom, a ponekad su sve četiri strane reflektirajuće. Obično se ta pogodnost koristi za popravljanje frizure, šminke ili kragne kaputa, pogotovo ako je neko u žurbi izašao od kuće. Ali, svakako glavni razlog zašto lift ima ogledala nije doterivanje izgleda.

Postoji, naime, psihološki razlog za ugradnju ogledala u lift.

Lift je uzak, širok kvadratni metar ili tako nešto. Osobe koje pate od anksioznosti ili klaustrofobije umeju da se boje u tako malom prostoru, čak i na samo nekoliko sekundi.

Prisutnost ogledala stvara optičku iluziju veće prostorije nego što ona zapravo jeste, te smanjuje osećaj nelagode. Učinak će biti još veći ako su svi zidovi lifta u staklu.

Ogledalo, osim što daje iluziju da ima više prostora nego što ga zapravo ima, ljudima u liftu pruža osećaj sigurnosti. Često se događa da u lift ulazite s nepoznatim ljudima, a i to može biti razlog za anksioznost i brigu.

Prisutnošću jednog ili više ogledala moguće je „proveriti” šta drugi ljudi rade u liftu i zaštititi se od neželjenog fizičkog kontakta, džeparenja i krađa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar