U trendu

Zaustavite se na vreme

Ako ste redovan vežbač u teretani, onda sigurno znate pravilno da se rekreirate, ali ako nemate mnogo iskustva, ili nikada niste imali od koga da naučite neke stvari, pročitajte nekoliko saveta.
Kada vam vežbanje oduzme dah, stanite. Ukoliko ne možete da razgovarate dok vežbate i ostajete bez daha, to znači da vežbate preintenzivno i da vam je potreban predah. Doduše, razgovor onih koji vežbaju nikada ne može da bude isti kao kad pričaju ljudi koji su u laganoj šetnji, ali ne sme biti ni propraćen stenjanjem, uzdisanjem ili gubljenjem daha. Da biste imali koristi od vežbanja, ne morate gurati preko granica izdržljivosti. Štaviše, najnovija istraživanja u Americi pokazuju da vaše telo u teretani najviše koristi ima onda kada vežbate ravnomerno i držite broj otkucaja srca i disanje tik ispod maksimuma. Možete normalno da razgovarate bez obzira na to da li ste na početku ili kraju svog termina. Kada u toku vežbanja ostanete bez daha, usporite, ali ne previše. Umerenim vežbanjem ujedno ćete sprečiti rizik od bolova i povreda, ali i zaštititi zglobove od preopterećenja.
Pre nego što uđete u teretanu dobro je porazgovarati s lekarom. To posebno važi za one koji su živeli neaktivno više od šest meseci. Muškarci stariji od 40 godina koji nisu bili na sistematskom pregledu više od dve godine trebalo bi najpre da se jave na pregled, pa tek onda da počnu s vežbanjem. Ovo pravilo važi i za sve one kojima je neko iz porodice preminuo pre pedesete godine od kardiovaskularnih bolesti, kao i za one koji imaju poseban režim ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar