U trendu

Zavodljivi mehurići

Nova godina ne može se zamisliti bez jednog pića. Naravno, reč je o šampanjcu.
Svakog maja, u vreme okupljanja u Šato de Šampanj, gospođa Pompadur dobijala je na poklon 120 flaša šampanjca iz podruma gospodina Moeta. Ovaj Francuz rođen 1683. godine imao je vodeću ulogu u stvaranju jedne od najstarijih kompanija u svojoj otadžbini. Svojim penušavim belim vinom snabdevao je kraljevski dvor i francusko plemstvo, a pored pomenute madam Pompadur, koja je obožavala njegov šampanjac, kralj Luj XV nije mogao da zamisli ispijanje nijedne čaše a da u njoj ne bude natočen moet.
Jedino vino posle čije konsumacije žena ostaje lepa, kako je za ovo piće govorila već pomenuta čuvena francuska dama, prodaje se i u našoj zemlji. Trebalo je više od četiri veka da iz čuvenog podruma stigne u naše prodavnice, ali vredelo je čekati.
U godinama koje su prošle ovaj čudesni šampanjac živeo je svoj uzbudljivi život u kome su svoje mesto našli i Napoleon Bonaparta, Rihard Vagner, Aleksandar Prvi, imperator čitave Rusije, Franjo Drugi, imperator Austrije, kralj Prusije, kao i mnogi drugi. I danas se u Francuskoj, na istom mestu na koje je stigao osnivač kompanije, nalaze vinogradi i vrtovi, kuće i podrumi, a sve to odiše mirisom i ukusom prohujalih vremena. Istina, sada je sve mnogo veće, jer samo podrumi imaju više od 28 kvadratnih kilometara, a godišnje ih poseti više od sto hiljada posetilaca.
Zato i vi, kada već imamo priliku za to, častite sebe i svoje najmilije za novogodišnje praznike makar jednom flašom ovog čuvenog francuskog penušavog pića. Nećete se pokajati!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.