U trendu

Želite na poklon 30.000 evra? Jedan predivan gradić ima ponudu iz snova, proverite samo ispunjavate li uslove

Gradovi širom Italije poslednjih su se godina utrkivali u pokretanju pametnih planova kojima je cilj d namame nove stanovnike kako bi oživeli svoje bogatstvo. Od oronulih kuća koje se prodaju za jedan evro do kuća spremnih za useljenje po niskim cenama – zavladala je mahnita konkurencija.

Živopisni gradić Presiće u sunčanoj regiji Apulija poslednji je ušao u igru s primamljivom ponudom. Zvanićnici su najavili da će platiti do 30.000 evra onima koji žele da kupe prazan stan i dobiju prebivalište.

Najbolje od svega je to što se cene kuća koje se prodaju kreću oko 25.000 evra. Kao i druge jeftine nekretnine na prodaju širom Italije, i njih su izvorni vlasnici odavno napustili.

Kao dodatni bonus, lokacija je neverovatna, okružena prirodom Salento područja u peti italijanske čizme i blizu peskovitih plaža i tirkizno čistih voda Santa Maria di Leuca.

Oživljavanje grada

Vlasti u Presićeu nadaju se da će novčanim podsticajima udahnuti novi život u njihov grad koji gubi stanovništvo i u kojem je novorođenčadi svake godine sve manje.

„U istorijskom središtu ima mnogo praznih kuća izgrađenih pre 1991. koje bismo želeli ponovo da vidimo kako oživljavaju s novim stanovnicima“, rekao je lokalni zvaničnik Alfredo Palese za CNN. „Šteta je gledati kako se naši stari kvartovi puni istorije, prekrasne arhitekture i umetnosti polako prazne.“

„Ponudićemo do 30.000 evra ljudima koji žele da se presele ovamo i kupe jedan od ovih napuštenih stanova“, kaže on. „Ukupna sredstva biće podeljena na dva dela: deo će ići na kupovinu stare kuće, a deo na njeno preuređenje, ako bude potrebno.“

Zajedno, Presiće i Ackuarika sada imaju oko 9000 stanovnika, ali samo polovina stanovništva živi u starijem delu zajednice.

Koji su uslovi?

Gradska opština već je pokrenula druge programe kako bi privukla više stanovnika, uključujući poreske olakšice za pokretanje novih poslovnih aktivnosti i bonuse za bebe porodicama s decom.

Kako bi se kvalifikovali za podsticaj od 30.000 evra, kupci moraju dad se presele u Presiće i kupe jednu od odabranih nekretnina izgrađenih pre 1991. godine, koje su kartografisale vlasti.

Prema Paleseovim rečima, cene kuća kreću se od 500 evra po kvadratu, pa je moguće kupiti nekretninu i za manje od ponuđenog novca. Naime, oko 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se osigura kuća od 50 kvadratnih metara koju treba obnoviti.

‘Zeleno zlato’

Istorija Presiće seže do srednjeg veka, kada su se naselja proširila oko saracenske tvrđave koju su izgradili sveđtenici koji su kopali kripte i podzemne mlinove za masline kao skloništa za preživele od gusarskih napada.

Stekao je reputaciju „grada zelenog zlata“ Apulije zbog bujnih maslinjaka koji daju prvoklasno ekstra devičansko maslinovo ulje. Cvetajući tokrenesanse, postao je poznat po finom vinu, sirevima i trgovini stokom.

Mnogi meštani živeli su pod zemljom, kopajući špilje u stenovitom terenu Presićea. Ispod glavnih trgova i raskošnih baroknih palača nalazi se mreža od 23 tajne komore i mlinova za masline u kojima su farmeri, poznati kao trappettari, provodili mesece tokom sezone berbe, presujući masline u kamenim mlinovima koje su gurali magarci.

Mnoge istorijske građevine imaju privatni pristup podzemnim komorama u kojima još uvek stoje ogromni mlinovi. Turistički vrhunac su vođene ture kroz podzemni grad.

U drevnoj četvrti, široke elegantne ulice ispresecane su vijugavim uskim uličicama. Veličanstveno ukrašene zgrade zlatne boje s balkonima od kovanog gvožđa i unutrađnjim dvorištima stapaju se s jednostavnim belim stanovima.

Festivali i hrana

Pešačke i biciklističke rute vijugaju kroz idličan krajolik prošaran poljima za ispašu ovaca i napuštenim kamenim utvrđenjima. Na dohvatu je ruke netaknuta obala Salenta, koja se proteže između obalnih mesta Gallipoli i Santa Maria di Leuca.

Uz obilaske podzemnih uljara i festivala s degustacijama maslinovog ulja i hrane, zanimljivost je muzej seljačke civilizacije u kojem su izloženi predmeti iz prošlosti. Postoje godišnji festivali salentinske narodne muzike, plesova, starinskih rukotvorina i sajmova hrane.

Pržene riblje delicije iz Presiće, povezane s kultom svetog Andrije, gurmanski su specijalitet, uz legendarne ručno pravljene testenine, orecchiette i strascinate. Ostale lokalne poslastice uključuju palačinke od kvasnog testa punjene škampima, bakalarom, povrćem – ili napravljene alla pizzaiola, s maslinama, kaprom i cherry paradajzom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.