Žena u muškim pantalonama

Biti nadređen muškarcima nije nimalo lako. Kako se ponašati i biti prihvaćen sa uvažavanjem i poštovanjem? Odgovor na ovo pitanje dali su, u vidu deset pravila, sociolog Paola Leonardi i psihoterapeut Đan Batista Roza.

Prvo i najvažnije, energično se predstavite kao kompetentna osoba, a odmah potom tražite da budete odgovarajuće plaćeni. Posle toga je sve lakše. Imajte hrabrosti da plasirate svoje ideje i ne tražite zaštitni stav nijednog od zaposlenih muškaraca. Trudite se da svojim ponašanjem izazovete poštovanje, a ne odbojnost. Prema bilo kom zaposlenom ne treba imati seksualne pretenzije, jer ukoliko ih nemate vi, neće ih imati ni muškarci s kojima radite. Budite otvoreni za iskrenu, poslovnu konfrontaciju, ali nikako za „specijalni“ tretman. Ne govorite opširno, ni prebrzo, ne vodite kilometarske telefonske razgovore. Da biste plasirali svoju zamisao, ne gubite vreme s opširnim uvodom, preteranim objašnjenjima, a pogotovo ne sa izvinjenjima. Govorite jasno, jednostavno i sažeto. Koncentrišite se na posao. Trudite se da privatne stvari iz života, kao što su na primer zdravlje, deca, kuća itd, ostavite po strani. Organizujte poslovne obaveze izbegavajući pri tom da se one prepliću, i tako ostave utisak o tome da ste nespretni. Ne dozvolite da vas previše usmeravaju, budite samo svoji. Vrlo je važno da negujete samopouzdanje i autokontrolu. Ne pokazujte preterane emocije, kao što su recimo – strah ili stes.

Trudite se da uvek ostanete mirni i pribrani. Jedna od stvari na koje muškarci gledaju potcenjivački svakako je i preterana ženska impulsivnost i preteran zaštitnički, tj. majčinski odnos. Budite diskretni. Ne nasedajte i ne reagujte na razne tračeve. Ne flertujte ni sa podređenima, ni sa nadređenima. Već je dokazano da to ne funkcioniše – nemoguće je ostati neotkriven. Prilikom odevanja, sledite uvek sopstveni stil i šminkajte se tako da se osećate sigurno. Obucite bilo šta u čemu ćete se osećati slobodno i komotno. Nikada ne imitirajte muškarce. Naprotiv, potencirajte one ženske karakteristike koje njima nedostaju, kao što su intuicija, elastičnost, ljubaznost, sposobnost slušanja i sl. Pokažite da imate smisao za humor. Posao nije rat, već jedna velika igra. Uživajte u njoj, ali pustite i druge da uživaju radeći s vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.