U trendu

Žene su im došle glave

Dinosauri su možda izumrli zato što nije bilo dovoljno ženki, tako bar tvrde britanski istraživači, oživljavajući staru priču o pravom razlogu nestanka tih životinja.

Najkrupniji gmizavci do sada iščezli su pre 65 miliona godina. To je bilo približno u vreme kada je Zemlju pogodio veliki meteor. Pojedini naučnici pretpostavljaju da je ogromni oblak prašine uzrokovao klimatske promene koje dinosauri nisu mogli da prežive. Ipak, nije jasno šta se zaista dogodilo.

Sada Dejvid Miler, sa Univerziteta u Lidsu, i njegovi saradnici, kako prenosi naučni časopis „Nejčer“, tvrde da su klimatske mene mogle da poremete brojčani odnos mužjaka i ženki. Oni svoju pretpostavku temelje na načinu razmnožavanja današnjih reptila, poput krokodila, sa kojima su dinosauri srodni.

Naime, pol krokodilovog mladunčeta zavisi od temperature u vreme inkubacije jaja. Kada je ta temperatura umerena, izleže se više mužjaka, a ženke dolaze na svet ako temperatura poraste ili padne za nekoliko stepeni. U slučaju dinosaura, kako tvrdi Miler, promene temperature posle udara meteora mogle su da izazovu povećanje broja mužjaka. S vremenom je ženki bilo sve manje, pa je na svet dolazilo manje dinosaura, što je na kraju uzrokovalo izumiranje vrste.

Međutim, Dejvid Miler još nije objasnio zašto su neke životinjske vrste kod kojih temperatura određuje pol mladunaca preživele klimatske mene. On pretpostavlja da su one možda zaštitile jaja od surove temperature, ili su se prilagodile novim uslovima brže od dinosaura. Danas pol većine životinja određuju geni, što osigurava stabilan brojčani odnos među polovima bez obzira na klimu. Ipak, neki reptili su zadržali primitivniji mehanizam, zbog čega bi te vrste, među kojima su i dugovečne kornjače, bile ugrožene pri klimatskim promenama izazvanim globalnim zagrevanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar