U trendu

Žene u svetu su poludele za trikom koji je opasan po zdravlje: Lepe usta tokom sna!

Haštag #mouthtaping ima 24 miliona pregleda širom platforme i uključuje seriju video snimaka u kojima korisnici demonstriraju lepljenje usana u pokušaju da podstaknu disanje na nos tokom spavanja.

Na jednom snimku korisnik tvrdi da joj tzv trik sa spavanjem mu je pomogao da bolje spava i da disanje na nos, za razliku od usta, može sprečiti loš zadah i bolesti desni. Još jedan popularni video koji je prošle godine podelio zdravstveni trener Kori Rodrigez izneo je slične tvrdnje, a snimak je imao više od 5 miliona pregleda.

“Cilj je da dišete na nos dok spavate, a ne na usta”, objasnio je on u videu. Dodao je da svako veče zalepi usta selotejpom, tvrdeći da mu je to omogućilo bolju oralnu higijenu i smanjeno hrkanje i suva usta. Međutim, postoji malo naučnih istraživanja o prednostima snimanja usta i stručnjaci su brzo odbacili tvrdnje iznete na TikTok-u.

Britanska fondacija za spavanje otkrila je da neželjeni efekti snimanja usta mogu uključivati iritaciju na ili oko usne od trake i poremećaj sna zbog otežanog disanja kroz nos.

U međuvremenu, stručnjak za spavanje Džejms Vilson rekao je da prednosti disanja na nos nisu vredne rizika zatvaranja usta.

“Nažalost, lepljenje usta je ekstreman način da se podstakne disanje na nos koji ima ozbiljne zdravstvene rizike”,  rekao je on za Nevsveek. Rizici bi mogli biti posebno visoki za one sa apnejom u snu, što je stanje u kojem vaše disanje prestaje i počinje tokom spavanja.

“Ako je to slučaj, snimanje u ustima će pogoršati vaše zdravlje i moglo bi doprineti ozbiljnijim problemima kao što su bolesti srca, hronična opstruktivna bolest pluća i moždani udar, posebno ako se primenjuje dok patite od apneje u snu”, rekao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar