U trendu

Ženska posada započela misiju simulacije na Mesec

Šest Ruskinja „ukrcalo“ se danas u simulator svemirske letilice i započelo jedinstveni eksperiment koji ima za cilj da otkrije kako bi se posada, sastavljena isključivo od žena, ponašala na putu do Meseca i natrag.

Narednih osam dana, volonterke će živeti u nekoliko soba obloženih drvenim panelima u moskovskom Institutu za biomedicinske probleme, čuvenom po svojim istraživanjima psiholoških i fizičkih posledica putovanja u svemir.

Godine 2010, u istitutu je zatvoreno šest muškaraca dobrovoljaca iz raznih krajeva sveta u 520-dnevnom eksperimentu  koji je bio simulacija leta na Mars.

„Ovo je prvi put da jedna ovakva posada učestvuje u eksperimentu simulacije. Biće nam interesantno da vidimo šta je to posebno u načinu na koji žene komuniciraju“, kazao je Sergej Ponomarjov, koji je zadužen za nagledanje eksperimenta.

„Biće posebno interesantno u psihološkom smislu“, smatra direktor instituta Igor Ušakov.

„Poželeo bih vam da ne bude svađa, mada kažu da dve domaćice teško uspeju da se dogovore u jednoj kuhinji“, naveo je on u šali.

Kako prenosi AFP, posada se sastoji od četiri istraživačice, jedne lekarke i jedne psihološkinje.

Tokom simuliranja leta do Meseca posada će izvesti 10 eksperimenata na polju psihologije i ljudske biologije.

Rusija je bila prva zemlja koja je poslala jednu ženu u svemir. Bila je to Valentina Tereškova koja je poletela u orbitu 1963.  Prošle godine, u svemir je poletela četvrta Ruskinja, Jelena Serova.

Serova se pre poletanja žalila da sve što su mediji želeli da saznaju od nje je kako će prati kosu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, podsetivši da niko od muških kosmonauta nije nikada morao da odgovara na takva pitanja.

„Nikada dosad nije bilo nijedne potpuno ženske posade na  MS S-u. Smatramo da budućnost jednako pripada muškarcima i ženama, te zato moramo da nadoknadimo izgubljeno vreme kada na žalost nije bilo mnogo žena u svemiru“, istakao je Ponomarjov.

Iako je misija predstavljena kao veliki korak ka uspostavljanju veće jednakosti između polova, ono što je medije najviše interesovalo da čuju od volonterki jeste kako će izdržati osam dana bez muškaraca i šminke.

„Mi smo lepe i bez šminke“, uzvratila je jedna od članica posade, Darija Komisarova.

Njena koleginica Ana Kusmaul je bila još direktnija: „Mi ovde obavljamo posao. A kada nešto radite, tada ne razmišljate ni o muškarcima ni o ženama“.

Kao i njihove kolege na MS S-u, žene neće moći da se tuširaju već će morati da koriste vlažne maramicame.

One planiraju da sat i po vremena svakog dana provedu gledajući filmove, čitajući knjige i igrajući igre na tablama.

Vođa posade Jelena Lučnickaja izjavila je da ne očekuje nikakve trzavice: „Sigurna sam da sve imamo neophodno obrazovanje, lične kvalitete i vaspitanje“.

„Ne znam šta bi to moglo da nas izvadi iz takta“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.