U trendu

Ženske reklame

Žena kao kupac bila je jedna od tema kojoj je bio posvećen predjubilarni 39. kongres Međunarodne asocijacije agencija, oglašivača i medija (IAA). Skup je održan u septembru u Pekingu a hiljadu i po delegata iz četrdesetak zemalja sveta imalo je šta da kaže o tome.

Otkud toliko talasanja zbog ženskog potrošača? Prema istraživanjima objavljenim u Americi i Evropi, postoji nekoliko važnih faktora koji su uticali na promene žena i njihov značaj za reklamnu industriju u budućnosti. O kojim faktorima je reč? Reč je pre svega o novcu. Sve veći broj žena radi i dobro zarađuje, tako da njihov značaj u odlučivanju dramatično raste.

Odmah posle novca dolazi seks. Sve otvorenije se govori o ženskoj seksualnosti. Međutim, žena nikako ne prihvata da je prikazuju kao objekat već želi da bude aktivan subjekat. Posledica toga je njena želja da bude privlačna i spremnost da za svoju privlačnost da dosta novca kojim katkad upravo ona lagodno raspolaže. Treće na redu su emocije. Sve više žena stavlja svoj emocionalni život na prvo mesto i to očekuje i od reklama koje voli da gleda. Od njih upravo očekuje da izazivaju emocije, a ne samo da ih slikaju.

Sledeći na redu je humor. Neko je čak rekao da je humor najveći afrodizijak za žene. One obožavaju da se smeju, čak 90 procenata žena voli da gleda reklame sa humorom. Naravno, ono što je smešno ženama ne mora da bude smešno i muškarcima. O tome bi ljudi iz sveta advertajzinga trebalo da vode računa. Na kraju slede autentičnost i istinitost. Vrlo je bitno razgovarati sa ženama iskreno; ukratko, razgovarati na ženski način o ženskim stvarima.

Kakve bi trebalo da budu reklame da bi ih žene prihvatile? Moraju biti realne, duhovite, sa pažljivo doziranim emocijama, zašećerene seksom, a uz sve to mora slediti novac. Svet pripada ženama, toga treba biti svestan i prilagoditi se toj činjenici pošto čak 80 procenata svih kupovina obavljaju žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.