Zgodne grickalice

Kada ste pod stresom, volite da pojedete nekoliko koštunjavih plodova? Bravo, izabrali ste pravu stvar. Ovi sitni plodovi kriju mnoštvo vitalnih materija i daju nam energiju. Doduše, nisu baš siromašni kalorijama, ali masti koje se nalaze u njima veoma su zdrave; pre svega, koriste srcu i krvotoku.
Orasi su izuzetno zdravi, bilo da ih jedete same, u kombinaciji s ostalim koštunjavim plodovima ili u nekim kolačima i tortama. Masti iz oraha snižavaju holesterol i dobre su za srce. Orahe treba držati na hladnom, suvom i tamnom mestu. Rok trajanja im je oko devet meseci.
Lešnici su odlična hrana za nervne ćelije, jer sadrže puno vitamina E i B. Najukusniji su sveži. Često se koriste u kolačima i tortama. Fino je i ulje od lešnika, koje se koristi u marinadama za salatu. Da biste oljuštili lešnike, ispržite ih u rerni na 180 stepeni, a zatim istrljajte kožicu. Ako stoje dugo, mogu da se užegnu.
Bademi, bilo da su celi, mleveni, iseckani na štapiće ili listiće, omiljen su dodatak kolačima. Bogati su kalijumom i magnezijumom. Kožicu možete skinuti tako što ćete izblanširati bademe, ostaviti ih da se prohlade, a zatim istrljati između palca i kažiprsta. Rok trajanja im je oko osam meseci.
Kikiriki dobija jaču aromu tek kada se malo proprži, a sirov ima ukus pasulja. Sadrži puno belančevina i vitamina B. Očišćen i propržen ima rok trajanja oko tri meseca, a propržen može da traje i duže.
Kod pistaća važi jedno pravilo: što je očišćen plod zeleniji, to je aroma jača. Propržite ih bez masnoće u tiganju i ukus će biti intenzivniji. Pogodni su za grickanje i salate, a mogu biti i dekoracija na desertima i tortama. Očišćeni imaju rok trajanja oko tri meseca u frižideru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.