U trendu

Zmajevi ipak postoje

Ako ste mislili da u bajkama nema istine, pogrešili ste. Zmajevi postoje! Na ostrvima Indonezije živi najveći gušter na svetu – komodo zmaj. Pošto je živela izolovana, samo na jednom mestu na Zemljinoj kugli, za postojanje ove životinje dugo se nije znalo. Otkrivena je tek u Prvom svetskom ratu, kada ju je pronašao pilot oborenog aviona koji se spasao doplivavši na ostrvo Komodo. U jedinom prirodnom staništu danas živi oko 5.000 ovih guštera.

Odrasli komodo zmaj dugačak je oko dva i po metra i težak oko 90 kilograma, a najveći primerci dostižu dužinu do tri metra. Uprkos svojoj veličini, ovaj gušter je veoma pokretljiv. Vere se po drveću, odličan je plivač, a na kraćim rastojanjima može da trči brzo kao pas. Komodo zmaj ima oko 60 zuba, oštrih kao kod ajkule. Njegova gipka lobanja omogućava mu da jede velike komade hrane. Mesožder je i veliki je proždrljivac. Njegov svakodnevni plen su svinje i mali jeleni, a ponekad ubija i odrasle bivole. Kada je gladan, komodo ne bira. Njegov osetljiv njuh osetiće lešinu i na više od osam kilometara udaljenosti. Ako ima priliku, poješće svaki plen koji može da savlada, uključujući i pripadnike sopstvene vrste, ali i slabijeg ili ranjenog čoveka. Usna duplja ovog guštera prepuna je opasnih bakterija, pa i plen koji preživi njegov napad uskoro umire od infekcije.

Mladunci ove životinje dugački su sedamdesetak centimetara, žive na drveću i hrane se insektima, pticama, jajima, malim sisarima i reptilima.

Prirodno stanište komodo zmaja obuhvata teritoriju od samo 1.000 kilometara kvadratnih na indonežanskim ostrvima Rinka, Komodo, Flores, Džili, Montang i Padar. Uslovi za život su surovi. Ostrva Nacionalnog parka „Komodo“ su vulkanskog porekla, s vrlo malo vode, a u kratkoj sezoni monsuna kiša izaziva velike poplave. Prosečna godišnja temperatura iznosi čak 27 stepeni Celzijusa.

Komodo živi usamljenički, osim u sezoni parenja. Mužjaci brane svoju teritoriju i obilaze po dva kilometra dnevno. U potrazi za hranom, ova životinja zanemaruje teritorijalne granice, a ni protivnik ne napada mužjaka u poteri za plenom. Komodo živi u jazbini koju koristi i kao skrovište od jakog sunca. Ponekad se seli, plivajući s ostrva na ostrvo.

Životni vek ovog velikog guštera kreće se između 20 i 40 godina. Komodo zmaj je zaštićen zakonom. Najveću pretnju njegovom opstanku predstavljaju vulkanska aktivnost u njegovom prirodnom staništu, požari i nedostatak hrane. Zbog toga naučnici u velikim svetskim zoološkim vrtovima čine velike napore ne bi li ga sačuvali od izumiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.