U trendu

Znate li čemu zapravo služe nalepnice na voću i povrću: Nisu tu slučajno

Svaka nalepnica ima broj koji sadrži važnu informaciju

Jeste li se ikada zapitali zašto kruška ili paprika imaju posebnu nalepnicu? Ako ste pretpostavili da je jedina svrha skener cena na kasi u prodavnici, niste u pravu, više je od toga.

Nalepnice za proizvode važne su za lanac snabdevanja, od pakovanja i otpreme do isporuke i prodaje u prodavnici mešovite robe. Takođe mogu biti od pomoći potrošačima. Ali moraćete da znate kako se dekodiraju cifre da biste razumeli šta brojevi znače, piše Huffpost.

Zašto proizvodi to imaju?

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, reguliše i dodeljuje nalepnice i kodove. Postoji i postupak odobrenja koji se odvija pre nego što proizvod dobije nalepnicu. „Međunarodna federacija za proizvodne standarde dodeljuje nalepnice i kodove na osnovu podnosilaca zahteva koji ispunjavaju zahteve i primaju dovoljnu podršku od raznih udruženja proizvođača širom sveta“, objasnila je Brijana Šals, direktorka marketinga u Stemilt Growers koja takođe radi u Odboru za identifikaciju proizvoda za Međunarodno udruženje za sveže proizvode. Ove su oznake način za prepoznavanje proizvoda, praćenje inventara i mogu razlikovati sortu kao i zemlju porekla.

„Nalepnice se koriste na svim vrstama voća i povrća u svrhu identifikacije“, rekao je Džef Salšenberg, menadžer programa i kategorije proizvoda za New Seasons Market. „Korisne su u različitim tačkama lanca snabdevanja.“

Kako to pomaže pošiljaocima i onima koji pakuju?

„Pomaže nam da isporučimo pravi proizvod kupcu i osiguravamo da su opremljeni da ga provedu kroz svoje zalihe i prodajne sisteme“, rekla je Šals. Ako nešto pođe po zlu ili dođe do opoziva, ove oznake čine tikvicu ili krompir lakšim za praćenje. „Poreklo i kod serije alati su za bezbednost hrane koji omogućavaju prodavcima da pronađu proizvode uključene u određenu seriju ili pošiljku u slučaju povlačenja“, rekla je Eni Majers, vlasnica transportne kompanije Myers Produce.

Kako nalepnice pomažu prodavnicama mešovite robe?

Kada kamioni puni voća i povrća stignu u prodavnice, nalepnice pružaju informacije o sorti, ceni i mestu porekla. „Oni pomažu blagajnicima i samouslužnim blagajnama da tačno identifikuju artikle prema broju na nalepnici koji je dodeljen određenom voću ili povrću“, objasnio je Salšenberg. Uzmimo, na primer, jabuke. Prodavnica mešovite robe može imati mnogo vrsta crvenih jabuka za prodaju — Fuji, Honeycrisp, Gala, McIntosh, Pink Lady, Red Delicious. Neistreniranom oku možda ih je teško razlikovati (naročito između organskih i konvencionalnih), ali brojke će pomoći. Oni su važni za prepoznavanje vrsta i sorti proizvoda i pomažu u prodaji voća i povrća po ispravnoj ceni“, rekla je Šals, a prenosi Večernji list.

Kako možete znati da li je organsko ili konvencionalno?

Jeste li spremni da dešifrujete nalepnicu proizvoda na avokadu i mangu? Količina cifara nije slučajna; daju vam mogućnost da otkrijete kako je uzgojeno. „PLU-ovi (price look up) su četiri ili pet cifara“, rekao je Salšenberg. “Četverocifreni PLU znači da je proizvod uzgojen konvencionalno, a petocifreni PLU koji počinje s brojem 9 predstavlja sertifikovani organski proizvod.” Brojevi se koriste globalno. Dakle, bez obzira gde se nalazite u svetu, možete shvatiti šta kod znači. „Dakle, 4011 je žuta Cavendish banana svuda“, rekao je Salšenberg.

Petocifreni kodovi koji počinju s brojem 8 nekada su bili namenjeni GMO proizvodima, koji su genetski modifikovani ali se nikada nisu koristili u maloprodaji jer se malo uzgajivača odlučilo da dobrovoljno označi GMO proizvode. „Početni broj 8 sada nema nikakve važnosti za vrstu voća i povrća“, rekla je Šals.

Zašto nemaju  svi proizvodi nalepnicu?

Postoje okolnosti u kojima komad voća može biti bez nalepnice. Hoće li neki predmet biti primljen, zavisi od toga gde i kako je zapakovan. „Voće i povrće može se pakovati na terenu ili pakovati u proizvodnom pogonu“, rekla je Šals. „U Stemiltu postavljamo PLU nalepnicu na liniju za pakovanje odmah nakon što ona prođe kroz mašinu za veličinu i sortiranje koji koristi slike za elektronsku veličinu i sortiranje voća na osnovu njegovog kvaliteta.“

Proizvodi pakovani u vrećice ili kutije neće imati nalepnicu jer se prodaju drukčije i obično imaju sopstveni bar kod. Veličina proizvoda takođe utiče na to hoće li proizvod dobiti vlastiti PLU.

„Najčešće veliki proizvodi s gustom korom, poput patlidžana i slatkog krompira, ali čak i osetljivi proizvodi poput paradajza, dobijaju nalepnicu kad god se prodaju pojedinačno, a ne zapakovani u vrećicu, kutiju ili neku drugu ambalažu“, rekla je Majers.

Ako ste primetili da voće ima nalepnice češće nego povrće, u pravu ste. „PLU nalepnice češće se nalaze na voću nego na povrću ili bilju. Ponekad nalepnica ide na omot, često sa začinskim biljem. Korijander, na primer, ima PLU kod kao identifikator za naplatu namirnica, ali je pričvršćen na ceo svežanj jer se nalepnica ne bi zalepila na gornji deo“, rekla je Šals. U Evropi ćete verovatno videti manje PLU-ova jer je mnogo proizvoda unapred zapakovano. “Jabuke se u mnogim evropskim zemljama ne prodaju na veliko ili pojedinačno tako da neće imati nalepnicu. Prodaju se u paketima”, rekla je Šals.

„Nemojte se brinuti ako nezapakovani proizvodi nemaju nalepnicu. Vrlo je malo malih uzgajivača koji lepe svoje proizvode, samo razmislite o trudu koji je potreban za ručno lepljenje nalepnice na svaki paradajz koji izađe s polja“,  rekla je Majers.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.