U trendu

Znate li šta znači i kako je zapravo nastala kratica ‘WC’? Iznenadiće vas njeno značenje

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta ‘WC’ zapravo znači, upkros tome što su ta slova posvuda, naročito na javnim toaletima.

Brojni su ljubitelji istorije i detalja rapravljali na mrežama o tome šta to tačno znači, a javio se i jedan koji je dao pravo objašnjenje.

Naime, u odgovoru na upit o tome šta pojam ‘WC’ zapravo znači, jedan ljubitelj istorije pojasnio je da ta slova znače – ‘water closet’, koji se koristio umesto tada nepristojne reči toalet. Bili su to dani korištenja javnih kupatila, stoga je to bila pristojnija varijanta reći da se vrši nužda. Jer ormarić s vodom je tada bila novotarija, odnosno toalet u kojemu se može puštati voda, prenosi 24sata.hr.

Doslovni prevod bio bi ‘vodeni ormarić’, jer u vreme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati  pa je ovo smišljeno kao kompromisno rešenje koje nikog neće uvrediti.

– U 19. veku reč zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su telesne funkcije bile povezane s korišćenjem zahoda. Kako bi se to izbeglo, izmišljen je pojam ‘vodeni ormarić’ za opisivanje tada novog zahoda na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Kratica ‘WC’ smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neugode i povučenosti – objasnili su na društvenim mrežama.

– Ne mogu verovati da sam živela sa ‘WC’ znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove – komentarisali su na društvenim mrežama.

– Drago mi je što je netko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao – priznaju.

Internet stranica Plumbworld navodi da se izraz ‘water closet’ prvi put koristi u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao ‘ormarić za ispiranje’, ubrzo je postao ‘vodeni ormarić’ kroz popularnu upotrebu, pre nego što je postao ‘WC’.

19. vek bio je razdoblje velikih inovacija na mnogim područjima, kao i za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažiralo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zameni zahode novijim modelima 1886, piše Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)