U trendu

Budite mršavi na vegetarijanski način (1)

Ako ste oduvek sanjali o tome da imate mršavo telo poput modela i voljni ste za rigoroznu nikokaloričnu vegetarijansku dijetu – možda biste hteli da se pridružite mnogim ženama koje slede savete iz knjige neobičnog naziva: „Mršava kučka“.
Na koricama je manekenka, mršava poput olovke, koja definitivno nosi veličinu „ekstrasmol“. Rečnik kojim je knjiga napisana delimično je lagan i neobavezujući (poput rečnika čuvene Bridžit Džouns, na primer), a delimično pun psovki (poput rečnika nekog kamiondžije). Knjigu su napisale dve bivše manekenke, a premisa ovog štiva glasi: ako se odreknete brze i prerađene hrane i okrenete striktnom vegetarijanskom načinu ishrane, bićete srećniji, zdraviji, puni energije i – mršavi. Autorke insistiraju na tome da se treba vratiti korenima i brižljivo voditi računa o onome što stavljamo u usta. To podrazumeva stalno preispitivanje predrasuda i zabluda o hrani, kao i praćenje novih naučnih saznanja.
U ovoj dijeti nema brojanja kalorija. Možete jesti sve organsko voće, povrće, integralne žitarice i bilo koju prirodnu hranu koju poželite. Ipak, morate zaboraviti na svinjsko, goveđe i ovčije meso, jaja, ribu, živinu, šećer, veštačke zaslađivače, kofein, gazirane sokove i sve što sadrži bilo koje hemikalije. Knjiga takođe podstiče redovno vežbanje – bavljenje bilo kojim sportom, a naročito se ceni joga.
Šta sve možete jesti?
Hrana bogata vlaknima, sirovo voće, proizvodi od soje i povrće. Ako se odlučite za ovu dijetu, autorke knjige vas podstiču na to da redovno jedete doručak, ručak i večeru, a da užine jedete samo ako je to neophodno.
Hrana koja je dozvoljena obuhvata sledeće namirnice:

  • organsko voće i povrće
  • proizvode od soje i sojina zrna
  • koštunjave plodove
  • maslinovo ulje, ulja od susama ili kokosa
  • integralne žitarice i hleb, integralnu testeninu, testeninu od povrća, braon pirinač, krompire
  • čips od organski gajenog kukuruza, sladoled od tofua, deserte zaslađene sokom od trske, javorov sirup, braon šećer i druge prirodne neprerađene proizvode
  • vodu, zeleni čaj bez kofeina i ponekad organski proizvedeno crveno vino

Tipičan dnevni plan mogao bi izgledati ovako:
Doručak: mango, banana, kivi i jogurt od soje.
Ručak: organski uzgajana salata sa puno sirovog povrća.
Užina, ako je potrebna: čips od povrća.
Večera: vegetarijanska testenina.
VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)