U trendu

Detoksikacione dijete

Sigurno ste dosad čule za bar neku detoksikacionu dijetu – dijetu putem koje se vaše telo oslobađa toksina, naročito ih se oslobađaju jetra i debelo crevo (što je logično, jer se u njima i sakupi najviše otpadnih i otrovnih materija). I post je jedan oblik detoksikacione dijete, mada vrlo blag. Međutim, neke od detoks-dijeta su znatno drastičnije nego post, pa se postavlja pitanje koliko su one zaista zdrave – koliko su uopšte bezbedne po vaš organizam.

Naime, većina detoksikacionih dijeta podrazumeva da jedete skoro samo sirovo voće i povrće, da pijete puno vode, ponekad i da koristite laksative i diuretike, u nekim varijantama kao dodatak na sve to predlažu se i tretmani u sauni i kolonoterapija. Takav tretman ume da bude prilično iznurujući i izgladnjujući, dovoljno da počnete da se pitate da li je tastatura ispred vas jestiva (možda, ako se zaista potrudite, dodate puno kečapa i senfa da pokriju ukus plastike…).

Većina mladog, zdravog sveta može da podnese ovakve dijete bez trajnih posledica – ukoliko ih sprovodi ponekad. Ako se pak ovakve dijete često ponavljaju, pokazalo se da to može da dovede do oštećenja kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Koristi od detoksikacionih dijeta? Promoteri ovakvih režima tvrde da se tako poboljšava imunitet, povećava nivo energije i revitalizuje koža. Nakon što prođete kroz ovakvu dijetu, zaista i možete da primetite neke pozitivne promene, kao što su lepši ten i smanjena nadutost stomaka. Međutim, savršeno je moguće da lepši ten potiče samo i jedino od toga što pijete dovoljno vode, što možete i bez ovakve dijete, a smanjena nadutost stomaka je direktna posledica toga što jedete manje.

Šta na sve to kažu medicinari? Da li je organizmu povremeno neophodan ovako drastičan metod čišćenja (skoro samo sirovo voće i povrće u ishrani, puno vode, laksativi, diuretici, kolonoterapija, sauna…)? Većina medicinskog sveta smatra da nema potrebe za tim – da se organi kojima je neophodno čišćenje prirodnim putem čiste sasvim dovoljno, izuzev ako neko baš preteruje s nepravilnom ishranom (drugim rečima, ako jede samo nezdravu hranu, i to u baš prevelikim količinama).

Detoks-dijeta, da ili ne? Ako ste mladi i zdravi i jako vas zanima da je isprobate, možete. Ipak, nije zaista neophodna – zdravi, vitki i dobro raspoloženi možete biti i bez nje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.