Detoksikacione dijete

Sigurno ste dosad čule za bar neku detoksikacionu dijetu – dijetu putem koje se vaše telo oslobađa toksina, naročito ih se oslobađaju jetra i debelo crevo (što je logično, jer se u njima i sakupi najviše otpadnih i otrovnih materija). I post je jedan oblik detoksikacione dijete, mada vrlo blag. Međutim, neke od detoks-dijeta su znatno drastičnije nego post, pa se postavlja pitanje koliko su one zaista zdrave – koliko su uopšte bezbedne po vaš organizam.

Naime, većina detoksikacionih dijeta podrazumeva da jedete skoro samo sirovo voće i povrće, da pijete puno vode, ponekad i da koristite laksative i diuretike, u nekim varijantama kao dodatak na sve to predlažu se i tretmani u sauni i kolonoterapija. Takav tretman ume da bude prilično iznurujući i izgladnjujući, dovoljno da počnete da se pitate da li je tastatura ispred vas jestiva (možda, ako se zaista potrudite, dodate puno kečapa i senfa da pokriju ukus plastike…).

Većina mladog, zdravog sveta može da podnese ovakve dijete bez trajnih posledica – ukoliko ih sprovodi ponekad. Ako se pak ovakve dijete često ponavljaju, pokazalo se da to može da dovede do oštećenja kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Koristi od detoksikacionih dijeta? Promoteri ovakvih režima tvrde da se tako poboljšava imunitet, povećava nivo energije i revitalizuje koža. Nakon što prođete kroz ovakvu dijetu, zaista i možete da primetite neke pozitivne promene, kao što su lepši ten i smanjena nadutost stomaka. Međutim, savršeno je moguće da lepši ten potiče samo i jedino od toga što pijete dovoljno vode, što možete i bez ovakve dijete, a smanjena nadutost stomaka je direktna posledica toga što jedete manje.

Šta na sve to kažu medicinari? Da li je organizmu povremeno neophodan ovako drastičan metod čišćenja (skoro samo sirovo voće i povrće u ishrani, puno vode, laksativi, diuretici, kolonoterapija, sauna…)? Većina medicinskog sveta smatra da nema potrebe za tim – da se organi kojima je neophodno čišćenje prirodnim putem čiste sasvim dovoljno, izuzev ako neko baš preteruje s nepravilnom ishranom (drugim rečima, ako jede samo nezdravu hranu, i to u baš prevelikim količinama).

Detoks-dijeta, da ili ne? Ako ste mladi i zdravi i jako vas zanima da je isprobate, možete. Ipak, nije zaista neophodna – zdravi, vitki i dobro raspoloženi možete biti i bez nje.

2 komentara
  1. Senada Kovačević

    Na ovaj način sam za dva meseca izgubila 20 kilograma. Osećala sam se sjajno, pucala od energije, ali, nažalost, brzo sam povratila kilograme. Ne bih na ovaj način ponovo pokušavala, mislim da nema efekta.

  2. Mirjana Vukolić

    Tvrdim da je detoksikacija organizma i te kako potrebna iz sledećih razloga: svaki čovek, bez obzira na godine, dnevno unosi pre svega vodu lošeg kvaliteta, hranu biljnog porekla koja je tretirana raznim pesticidima i hormonima, hranu životinjskog porekla, koja je tretirana raznim antibioticima, takođe hormonima, i sve to čovek unosi u svoj organizam koji, nažalost, sa takvom agresijom ne može da se izbori na prirodan način. Danas na planeti ne postoji 100% zdrav čovek. Lekovi su takođe hemijske supstance koje trenutno rešavaju problem, međutim, duža upotreba takođe izaziva toksikaciju organizma jer se svi lekovi prerađuju preko jetre ili bubrega i izazivaju oštećenja kompletnog organizma. Otuda svaki lek ima svoje nuspojave. Nisam pristalica detoksikacije organizma putem pomenute dijete, jer je prilično agresivna i ne rešava dugoročno problem. Ja lično vršim detoksikaciju organizma dva puta godišnje, ali prirodnim sredstvima tradicionalne kineske medicine, za koje tvrdim da su bez premca u svetu, jer mudri Kinezi pre svega imaju holistički pristup čovečijem organizmu, za razliku od zapadne medicine, i oni hiljadama godina znaju da je detoksikacija organizma br. 1 za dug i zdrav život. Zdrav pozdrav svima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike