najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dijetalne namirnice

Držati dijetu nikad nije lako, naročito kada ona uključuje mnoštvo namirnica koje ne volite, a morate da ih jedete ako želite da poštujete pravila dijete. Zaista, koliko ljudi zaista uživa u npr. supi od kupusa?
Dobra vest je da postoji puno dijetalnih namirnica koje su zdrave, dobrog ukusa i uklapaju se u vaš dijetalni plan. Zdrava hrana je, na sreću, ušla u modu. Mnogim proizvođačima hrane u interesu je da u asortimanu imaju što više zdravih proizvoda. Zbog toga se danas planeri prehrambene industrije prosto takmiče ko će plasirati na tržište više niskokaloričnih i nemasnih namirnica.
Evo nekih namirnica koje vam mogu znatno olakšati dijetu.
Niskokalorične grickalice
Više puta dnevno imate potrebu za užinom u obliku grickalice. Na trafikama su najdostupniji čips i sl. Na sreću, mogu se naći i zdrave grickalice. Da bismo bili sigurni o kakvoj je namirnici reč, treba pročitati listu sastojaka. Zdrava užina treba da sadrži: manje od tri grama masnoće, manje od 140 miligrama natrijuma, 15 grama šećera ili manje od toga, 2-3 grama vlakana i oko sedam grama proteina.
Zdrava brza hrana
Brza hrana danas je postala sinonim za nezdravu hranu. To je uglavnom tačno, ali postoji i nekoliko izuzetaka: ako u restoranu brze hrane naručite salatu sa grilovanom piletinom ili salatu od svežeg povrća, dobićete svoj brz, ali i zdrav obrok.
Mlečni proizvodi bez masnoća ili sa malo masnoća
Mleko, jogurt, sir i krem-sir u novije vreme dostupni su u zdravijoj varijanti, lišeni suvišnih masnoća, a ukusni su, kao i stari proizvodi na koje smo navikli. Ako zamenite uobičajene mlečne proizvode ovim novim, znatno ćete smanjiti ukupan unos kalorija. Ne treba zaboraviti ni proizvod od soje – mleko, jogurt i dr. Sojino mleko u prahu ukusno je koliko i kravlje mleko, a priprema se jednostavno: dve kašike sojinog mleka u prahu rastvore se u čaši vruće vode. Samo dobro promešajte i – uživajte u ukusnom napitku.
Laki prelivi za salatu
Sve više preliva za salatu koji se mogu naći po prodavnicama lišeno je suvišnih kalorija, ali ne na uštrb lepog ukusa. Možete i sami napraviti lagani preliv za salatu, koristeći japansko sirće umeboši, malo vode i začine.
Cerealije
Izaberite niskokalorične cerealije poput ovsene kaše, koja sadrži 166 kalorija, šest grama proteina i četiri grama vlakna.

1 komentar
  1. Marijana Moračanin

    Članak je odličan i puno koristi, pogotovo ljudima koji malo znaju o tome šta je dijetalno, a šta ne. Najvažnije što moraju znati je da dijeta ne znači preskakanje obroka, već uzimanje kalorija, vitamina, masti u ograničenim količinama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike