Dijetom do anemije

Višak kilograma, skidanje kilograma, dijeta… To su među ženama veoma česte teme. Veoma su česte razmene dijeta. Nađete neku dijetu u časopisu – isprobate je. Prijateljica vam preporuči neku dijetu – isprobate je. Čujete negde za nekakvu dijetu – smislite kako bi to otprilike trebalo da izgleda i isprobate je. Na svoju ruku smislite neku dijetu uz čiju pomoć bi trebalo da u rekordnom roku izgubite mrske vam kilograme, ne poštujete pravila o izbalansiranosti namirnica i o tome koje sve sastojke morate redovno da unosite u organizam, isprobate tu dijetu – i završite s anemijom. Ne zvuči vam kao verovatna priča? Anemija je jedna od najčešćih posledica držanja dijeta na svoju ruku. A u toku leta, anemija može da bude i dodatan problem.

Zašto baš u toku leta? Zato što se anemija najčešće i najbrže prepoznaje po bledilu tena, a u toku leta pocrnite, koliko-toliko, pa je anemiju teže uočiti. Primetite da nešto nije u redu tek kad počnete da se zamarate sve brže i brže (što u početku pripisujete slabosti od gladi), kad se sve brže i sve lakše zadišete, kad ste konstantno bezvoljni, ukratko, tek kad se prilično razbolite. U redu, ako već po boji tena ne možete da naslutite da imate anemiju, kako možete?

Anemija znači da imate manje crvenih krvnih zrnaca nego što bi trebalo, to jest, manje hemoglobina, supstance koja prenosi kiseonik. Kada je u organizmu dovoljno hemoglobina, usne, desni i nokti su ružičasto crveni, a ten deluje sveže. Ukoliko imate anemiju, sva vidljiva sluzokoža, posebno ona na očnim kapcima i usnama, biće bledoružičasta.

Anemija ima i druge simptome. Brzo i često ste umorni, patite od glavobolja, vrtoglavica, lako se zadišete, nemate apetit. Ukoliko posumnjate na anemiju, lako je možete otkriti – jednostavnom analizom krvi u laboratoriji najbližeg doma zdravlja. Tada se stanje može popraviti terapijom preparatima gvožđa i pojačanom ishranom.

Da do anemije ne bi ni došlo – uvek najbolje rešnje – redovno konsumirajte namirnice koje u sebi imaju gvožđe (osnovni sastojak hemoglobina). To su zeleno lisnato povrće (spanać, brokoli, blitva, kopriva), crveno meso (uz posno crveno meso nećete se ugojiti) i džigerica.

1 komentar
  1. Jadranka Blažić

    Pročitala sam tekst, zaista je baš to potrebno da se nalazi na početnoj stranici dijete. Svaka osoba bi pre upuštanja u svojevoljne dijete, trebalo da pročita ovaj tekst. Nije napisan opširno, a sadrži sve što je potrebno da osoba zna pre započinjanja bilo koje dijete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike