U trendu

Doručak dijeta – u čemu je trik?

Još od svog rođenja slušate da je najbitnije imati doručak kao kralj, ručak kao princ, a večeru kao siromah. Upravo u tome i leži tajna „doručak dijete“. Njena osnova jeste kraljevski doručak svakog dana, jer se ova dijeta pre svega oslanja na vreme kada jedete, a ne na hranu koju jedete.

U praksi to znači sledeće – ukoliko pre 9 sati ujutru unesete 610-850 kalorija, to će „ražestiti“ vaš metabolizam tako što će iskoristiti potencijal vašeg dnevnog bioritma. Ovaj bioritam dalje utiče na hormone, način na koji vaše telo iskorišćava ugljene hidrate i proteine kao izvore energije i na to koliko efikasno vaš organizam sagoreva masti.

Kada jednom krenete sa ovim režimom ishrane, onda vam je dozvoljeno da jedete šta god poželite – sladoled, picu, krofne. Sve je u redu dokle god, za vreme doručka, kombinujete ovu hranu sa hranom koja je bogata proteinima i vlaknima. Sledite plan ove dijete i stručnjaci navode da možete izgubiti čak i do 10 kg za mesec dana.

Tajna je u tome da kada jedete pravu hrau u pravo vreme, vi dodatno ubrzavate rad svog metabolizma, zadovoljavate svoj apetit pre nego što se naleti gladi uopšte jave, a kao rezultat svega toga gubite i suvišne kilograme.

Jelovnik

Svaki dan treba započeti doručkom. Pripremanje, vreme neophodno da bi se doručak pojeo i sam proces jedenja obroka treba da pričinjavaju zadovoljstvo. Nije samo bilo koji obilniji doručak dovoljan da vas održi sitim tokom dana. Ono što je takođe jako bitno jeste i konsumiranje odgovarajuće kombinacije proteina, ugljenih hidrata i šećera.

Probni jutarnji obrok: kajgana od 3 belanca, 55 g sira, 50 g šunke (ili sličnog mesa) i povrće.

Zatim: kukuruzne pahuljice sa 200 ml mleka, sok od ceđenog voća (maline npr), kolač (čokoladni kolač, krofna ili nešto slično).

A evo i prikaza kako se ovaj turbo-plan ishrane oslikava na sva tri obroka:

Doručak: 7 „porcija“ bogatih proteinima (uključujući i dve sa mlečnim proizvodima), 2 „porcije“ ugljenih hidrata, 2 „porcije“ hrane koja sadrži masti i 1 slatkiš za desert.

Ručak: 3 „porcije“ bogate proteinima, 3 „porcije“ niskokaloričnog povrća, 2 „porcije“ povrća bogatog skrobom, 1 „porcija“ voća.

Večera: do 3 „porcije“ proteina, neograničeni broj „porcija“ niskokaloričnog povrća, 2 „porcije“ povrća bogatog skrobom i 2 „porcije“ voća.

Stručnjaci navode da su glavni oslonac ove dijete proteini, i to zbog svoje opšte poznate sposobnosti da zadovolje osećaj gladi i stvore osećaj sitosti. Ugljeni hidrati su takođe bitni kao sastojci jutarnjeg obroka: ukoliko se unesu pre 9 sati ujutru, naš organizam ih vari na drugačiji način, pa dolazi do povećanja sveukupne telesne energije umesto da se ta ista energija taloži u vidu masnih naslaga.

Da bi ova dijeta bila efikasna, jako je bitno da se bacite na doručak 15 minuta nakon što ste ustali iz kreveta i ne kasnije od 9.00 (ili 10.00 za vreme jeseni i zime); ručak jesti do 14.00 časova (15.00 period jesen/zima) i večeru nekoliko časova kasnije.

Ukoliko vam na početku ovakav doručak bude padao teško, nemojte odustajati, jer ćete se vremenom polako navići na ovaj režim.

Ispitivanja i saveti stručnjaka

Stručnjaci takođe potvrđuju da doručak jeste najbitniji obrok u toku dana. Međutim, to ne mora isključivo da znači da je u toj meri bitno samo vreme doručka, kao ni to da mora da sadrži baš tačno polovinu neophodne dnevne količine kalorija. Doručak nam, zapravo, pomaže da što energičnije započnemo dan i na taj način što bolje kontrolišemo unos kalorija, ali nema mnogo konkretnih dokaza da doručak pre 9 ili 10 časova i unošenje 600 kalorija ima samo po sebi neku posebnu vrednost. Naime, osobe koje svakog dana za doručak pojedu zdrav obrok, imaju veću kontrolu nad svojim dnevnim unosom kalorija. A brojne studije su takođe pokazale da te iste osobe imaju i normalniju telesnu težinu.

Preskakanje doručka, s druge strane, dovodi se u direktnu vezu sa viškom kilograma i povećanim rizikom od razvijanja gojaznosti.

3 komentara
  1. Anonimni

    Ovo mi je previse hrane za organizam ….a pri tom je „dijeta“-Malo sutra!

  2. Francesco Sinibaldi

    Momento de poesía. En la juventud de una rosa silente veo la tristeza que llama el eterno y una dulce emoción. Francesco Sinibaldi

  3. Milena Soze

    Hvala na savetu, ali nešto nemam utisak da bih mogla smršati od ovih nabrojanih namirnica. Ipak, ovo mi deluje skroz neprovereno.

Napišite komentar