U trendu

Džaba vam dijeta bez ove namirnice…

Imate višak kilograma i želite da taj višak izgubite. Rešili ste da držite dijetu. U principu, ukoliko još uvek rastete i razvijate se, dijeta nije preporučljiva, jer se može desiti da vašem organizmu neke namirnice zafale i da se zbog toga nepravilno razvijete; zdravija je varijanta da se viškova oslobodite time što ćete se baviti nekim sportom. Sad, ako ste baš zapeli da držite redukcionu dijetu (onu u kojoj ćete jesti manje količine hrane od uobičajenih), molimo vas da se prvo konsultujete s lekarom, kako biste došli do neke varijante koja će dovesti do toga da izgubite višak kilograma, ali da ipak ne izazovete nikakva oštećenja u organizmu. Uz tu dijetu može vam u izvesnoj meri pomoći jogurt.

Kakve veze ima baš jogurt s dijetom? Nedavno je sprovedeno istraživanje na dve grupe gojaznih ljudi koji su držali redukcionu dijetu. Držali su iste dijete, ali su u jednoj grupi bili oni koji su u toku dijete konsumirali i tri nemasna jogurta dnevno, dok su u drugoj grupi bili oni koji nisu pili jogurt.

Razlike u rezultatima? Nisu bile neznatne. Oni koji su pili tri nemasna jogurta dnevno izgubili su 22 odsto više telesne težine u odnosu na one koji nisu pili jogurt. A pošto se, kao što smo rekli, radilo o gojaznim osobama, ta razlika u gubitku mase je i te kako mogla da se primeti.

Smatra se da je do povećanog gubitka težine došlo jer konsumiranje jogurta ubrzava gubitak masnog tkiva oko stomaka. Za vas je ovaj podatak o jogurtu bitan jer je jogurt veoma hranljiv, naročito za one koji se još uvek razvijaju, pa je manja verovatnoća da ćete u organizmu napraviti neku štetu dijetom (pod pretpostavkom da dijetu držite u dogovoru s lekarom, a ne da pokušavate da preživite na jednoj jabuci dnevno).

Samo budite oprezni prilikom izbora jogurta. Jogurt s dodatim probiotskim kulturama jeste zdrav, ali dozvoljena dnevna količina je 250 ml (jedna čaša), osim ako ne želite ozbiljne stomačne probleme. Ovakvog jogurta možete uzeti jednu čašu, a preostale dve čaše bi trebalo da budu od običnog nemasnog jogurta, bez dodataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.