U trendu

Izgubite nekoliko kilograma bez dijete

Saveti o tome kako izgubiti suvišne kilograme nikada nisu na odmet, pa zato iznosimo nekoliko zapažanja iskusnih stručnjaka.
Ne preskačite doručak, ali preskočite slaninu
Ukoliko preskačete doručak, nećete doprineti mršavljenju. Doručak je veoma važan za celeodnevne aktivnosti, a preskakanje samo dovodi do nagomilavanja kalorija u organizmu, jer organizam zbog neredovne ishrane „čuva“ kalorije, pa dolazi do gojaznosti.
Pokušajte da iz doručka ili sendviča izostavite slaninu po svaku cenu. Na ovaj način ćete smanjiti količinu unetih kalorija za čak 100, što zauzvrat može učiniti da na godišnjem niovu izgubite čak 3-4 kilograma. Ukoliko pak morate da jedete slaninu, onda prepolovite količinu koju ste naumili da pojedete i nećete pogrešiti.
Podsećamo da slanina sadrži dva do tri puta više kalorija od ostalog mesa ili ribe.
Dajte obrocima pristojan vremenski okvir
Važno je jesti polako, umereno i sa uživanjem, tako da obrok traje oko dvadeset minuta. Hrana treba da bude ukusna, lepo servirana i da lepo miriše.
Umereno uzimanje hrane doprinosi tome da se manje hrane pojede, da se ona pravilno svari u organizmu i na taj način povećana telesna težina smanji na normalnu i potrebnu.
Brzo jedenje i trpanje hrane u usta prouzrokuje bespotrebno prejedanje i nagomilavanje kalorija.
Više povrća
Umesto da obrok sadrži veću količinu mesa, neka bude manje mesa a više povrća. Uključite u večeru više vrsta povrća i ješćete više bez po muke. Dokazano je da veća raznolikost na trpezi tera ljude da više jedu, a što više vrsta povrća jedete, to ćete i više suvišnih kilograma izgubiti. Pregršt vlakana i vode koji se u povrću nalazi čini da se osećate sito, i to bez unošenja velike količine kalorija.
Ponekad izaberite živinsko ili riblje meso umesto svinjskog ili telećeg, pa ćete smanjiti unos kalorija, a nećete ostati gladni.
Više voća
Voća treba jesti što više, ali ne uz obrok ili posle obroka. Voće treba jesti kao poseban obrok, užinu (nekoliko sati pre ručka ili večere). Na taj način se unosi dosta vitamina i minerala u organizam, zadržava se sitost, a ne doprinosi se gojenju.
Supa doprinosi sprečavanju gojenja
Supa je posebno efikasna i korisna onda kada stupi pre glavnog jela zbog toga što usporava jedenje i umanjuje apetit i osećaj gladi. Svakako se čuvajte kremastih i masnih supa, jer su one uglavnom prebogate mastima i kalorijama.
Povucite kočnicu sa šećerom i slatkišima
Potrudite se da zamenite jedan šećerasti napitak, poput gaziranog soka, vodom ili vitaminskim napitkom i na taj način ćete izbeći znatnu količinu unesenog šećera u organizam. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konsumiraju napitke prebogate šećerom za samo 4 nedelje mogu da dodaju 2 kilograma.
Smanjite količinu slatkiša ukoliko ne možete da ih izbegnete. Ne morate svaki kolač ceo da pojedete i ne morate sa poslužavnika da pojedete od svake vrste kolača po jedan.
Zeleni čaj – dobar pomagač
Još jedna od dobrih strategija jeste konsumiranje zelenog čaja. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj poseduje potencijal da privremeno ubrza rad mehanizma za sagorevanje kalorija, i to usled dejstva fito supstanci, poznatijih pod imenom katehini. Naravno, sa dnevnom dozom zelenog čaja ne treba preterivati.
Spavanje i težina
Prosečno sat vremena više sna tokom noći, može pomoći osobi da izgubi čak 6-7 kilograma za godinu dana. Ovo su inače rezultati istraživanja sprovedenih na Univerzitetu u Mičigenu. Ovi rezultati postižu se ukoliko se u toku dana unese u organizam prosečno oko 2.500 kalorija. Istraživanje pokazuje da pravilan odmor i dovoljno spavanja smanjuje nivo „nataloženih“ kalorija za čak 6%. Naravno, to zavisi i od osobe, pa i genetike. Veoma je važno zapamtiti da nedovoljno sna pojačava apetit i osobu čini nesvakidašnje gladnom, a to vodi prekomernoj težini.
Fizičke aktivnosti
Treba se umereno baviti fizičkim aktivnostima kao što su šetnje ili vežbe u nekoj teretani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.