Kako možete da prevladate glad

Počeli ste da držite dijetu koja vam veoma odgovara i – primećujete njene pozitivne efekte. Ali – sve to može da podrije i pokvari osećanje gladi, koje vam smeta i čini vas nervoznim. To se naročito često može desiti u prvim nedeljama dijete. U tim danima možete imati lažan osećaj gladi, koji vas podstiče da jedete i kada vam hrana nije zaista potrebna. Ta lažna glad nije posledica stvarne potrebe za jelom, već potiče od vaših nesvesnih misli – od zabrinutosti i dosade. I ako izdržite taj „napad“ gladi, može se desiti da već pri sledećem predviđenom obroku ne jedete obično, već halapljivo.

Ako usvojite nekoliko mudrih malih strategija, moći ćete da prevaziđete i pobedite te trenutke slabosti, ili da sprečite da do njih uopšte dođe. Evo tih korisnih ideja o tome kako da prevladate glad.

Bitni su proteini

Kalorija za kalorijom, ali ništa nema takvu moć kao proteini. Zato je važno da vaš doručak bude bogat proteinima. Oni se nalaze u nemasnom mleku ili jogurtu. Ima ih takođe u tvrdo skuvanom jajetu. Ako vam je potrebna užina bogata proteinima, probajte neki od dijetalnih milk-šejkova – oni vam mogu veoma dugo održati osećaj sitosti, jer sadrže vlakna i proteine. Ako biste radije ukrotili svoj apetit nekim mesom, možete, ali u veoma maloj količini: kolut šunke ili komadić ćuretine pojedite sa barenim povrćem, ponovo će vam se javiti osećaj sitosti.

Ne zaboravite vlakna

Vlakna zauzimaju prostor u vašem stomaku, bez dodavanja mnogo kalorija. Ona takođe usporavaju proces varenja, tako da se osećaj sitosti samim tim duže održava. Vlakana, kao i vitamina, ima u voću, povrću i žitaricama. Na primer – započnite dan porcijom kaše od ovsenih pahuljica, ili cerealijama sa suvim voćem. Tada su male šanse da ogladnite pre ručka.

Koštunjavi plodovi pre obroka

Ako trideset minuta pre večere pojedete nekoliko koštunjavih plodova, nivo vaše gladi će prilično opasti. Kada konačno počnete da večerate, nećete želeti da se prejedete, već ćete moći da usporite, lagano uživate u hrani, i ustanete od stola pre nego što preterate.

Izađite u kratku šetnju

Ovde ne mislimo na neku napornu fizičku aktivnost, već baš na kratku šetnju oko zgrade ili nekoliko spratova uspinjanja uz stepenice. Često je osećaj gladi posledica stresa, a ne stvarne telesne potrebe. A fizička aktivnost je uvek odličan lek protiv stresa. Kad se vratite iz šetnje, možete otkriti da više uopšte niste gladni.

Nađite svoje načine, ne dozvolite da glad vlada vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.