najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majami dijeta – šta je to?

Majami dijeta ili “dijeta južne obale” u Americi je pravi hit, što znači da je praktikuju (ili tvrde da je praktikuju) mnoge poznate ličnosti; i ne samo to – ova dijeta je čak dobila i sopstveni televizijski serijal, koji je išao svakodnevno i pratio uspeh dobrovoljaca (znači, onih koji su se podvrgli ovoj dijeti i dopustili da mediji prate njihov napredak). Želite da saznate više?

Tvorac ove dijete je doktor Agatston. On nije nutricionista, kao što bi se od tvorca dijete moglo očekivati, već kardiolog. Godinama je molio svoje pacijente da smršaju kako bi pomogli svom srcu i preporučivao im dijete odobrene od Američkog udruženja nutricionista. Međutim, te dijete često nisu funkcionisale – za početak, iz nekih razloga koji se tiču ljudske prirode, pa je doktor Agatston od ljudske prirode i pošao kad je počeo sa sastavljanjem ove dijete.

Osnovne psihološke pretpostavke na kojima se zasniva ova dijeta su: niko ne može da izdrži da duže bude gladan ili da jede bezukusnu hranu; ako je dijeta jako komplikovana i zahteva puno vremena, ljudi će od nje odustati i čoveku mora biti dozvoljeno da ponekad prekrši dijetu (za proslave, svadbe, rođendane…), ali i da lako skine tako stečeni višak i da nastavi sa dijetom.

Izbor namirnica koje ulaze u sastav ove dijete zavisi od toga koliko sadrže dobrih a koliko loših ugljenih hidrata (to jest, koliko brzo će šećer iz pojedinih namirnica dospeti u krv). Pravilnim izborom namirnica i njihovim pravilnim kombinovanjem organizam će se navići na drugačije iskorišćavanje ugljenih hidrata, pri čemu neće biti prisiljen da deo hrane pretvara u rezerve sala niti da taloži holesterol po zidovima krvnih sudova.

Ova dijeta je podeljena u tri faze…

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

1 komentar
  1. Vesna Mladenović

    Odlična je! 2004. sam pročitala knjigu i krenula, strogu fazu sam držala 3 nedelje i skinula 7 kg, onda sam prešla na drugu fazu i za 2 meseca rezultat – 10 kg manje, a posebno su se stesali bokovi gde me je bilo najviše. Težinu sam održavala skoro 2 godine povremeno vraćajući se u prvu fazu. Onda opuštanje i malo po malo vratiše se kilogrami. Danas sam opet krenula, nadam se da će biti efikasno kao i ranije i da ću u 2009. ući sa tih 10 kg manje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike