Majami dijeta – šta je to?

Majami dijeta ili „dijeta južne obale“ u Americi je pravi hit, što znači da je praktikuju (ili tvrde da je praktikuju) mnoge poznate ličnosti; i ne samo to – ova dijeta je čak dobila i sopstveni televizijski serijal, koji je išao svakodnevno i pratio uspeh dobrovoljaca (znači, onih koji su se podvrgli ovoj dijeti i dopustili da mediji prate njihov napredak). Želite da saznate više?

Tvorac ove dijete je doktor Agatston. On nije nutricionista, kao što bi se od tvorca dijete moglo očekivati, već kardiolog. Godinama je molio svoje pacijente da smršaju kako bi pomogli svom srcu i preporučivao im dijete odobrene od Američkog udruženja nutricionista. Međutim, te dijete često nisu funkcionisale – za početak, iz nekih razloga koji se tiču ljudske prirode, pa je doktor Agatston od ljudske prirode i pošao kad je počeo sa sastavljanjem ove dijete.

Osnovne psihološke pretpostavke na kojima se zasniva ova dijeta su: niko ne može da izdrži da duže bude gladan ili da jede bezukusnu hranu; ako je dijeta jako komplikovana i zahteva puno vremena, ljudi će od nje odustati i čoveku mora biti dozvoljeno da ponekad prekrši dijetu (za proslave, svadbe, rođendane…), ali i da lako skine tako stečeni višak i da nastavi sa dijetom.

Izbor namirnica koje ulaze u sastav ove dijete zavisi od toga koliko sadrže dobrih a koliko loših ugljenih hidrata (to jest, koliko brzo će šećer iz pojedinih namirnica dospeti u krv). Pravilnim izborom namirnica i njihovim pravilnim kombinovanjem organizam će se navići na drugačije iskorišćavanje ugljenih hidrata, pri čemu neće biti prisiljen da deo hrane pretvara u rezerve sala niti da taloži holesterol po zidovima krvnih sudova.

Ova dijeta je podeljena u tri faze…

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.