Motivatori za držanje dijete

Ne uspevate da smršate? Probajte nekoliko mootivatora koje vam predlažemo i koji vas mogu dovesti do uspeha.

Naravno, već ste probali različite dijete. Rešili ste se kolačića koji su ranije ukrašavali dnevni sto, i odlučno odbijate ponuđeno parče torte na poslovnoj žurci. I onda, nekoliko nedelja posle uspešnih početnih koraka dijete, vaša motivacija počinje da opada. Možda vam je dosadilo da jedete monotono povrće svakog dana. Ili ste izazvani nekim desertom koji divno izgleda, pa pomišljate „samo ovaj jedan i neću više“. Posle nekoliko takvih odstupanja od dijete, već ste razočarani, emocionalno i fizički iscrpljeni, i na putu ste da odustanete.

Ako nije prvi put da je držanje dijete jedna od vaših novogodišnjih odluka koju ne ispoštujete, onda je vrlo moguće da nikad niste imali pravu motivaciju. Ključ za uspešnu dijetu, za gubljenje kilograma i održavanje poželjne telesne težine, nije u tome šta jedete i koliko vežbate, već je ključ – pravilan stav prema dijeti.

Ako mislite da grešite u nečemu, onda pogledajte sledeće motivatore:

Motivator 1: postavite realističan cilj!
Prvi važan korak pre neko što počnete da skidate kalorije jeste da postavite sebi cilj. Ako postavite nedostižan cilj, na primer – skinuti 20 kilograma za nekoliko meseci, onda je vaša dijeta već osuđena na neuspeh. Važno je postaviti pravi ostavrljiv cilj, fokusirati se na sopstveno zdravlje i osmišljavati realne strategije. Ako na primer odredite da želite da izgubite tri kilograma za dva meseca, ili da možete da obučete haljinu za jedan broj manju, to su dobri ciljevi za početak. Kada ih ostvarite, to će vam dati samopouzdanje da nastavite dalje.

Motivator 2: nikuda ne žurite!
Da bi dijeta bila uspeša, to često zahteva promenu stila življenja, a to se ne dešava preko noći. Veće su šanse da održite željenu kilažu ako ste na spor način smršali. Smanjite 200 kalorija na dan umesto da se izgladnjujete. Tako malo smanjenje nećete ni primetiti, sve dok ne uvidite da je vaša telesna težina ipak promenjena, onako kako ste želeli.

Motivator 3: očekujte odstupanja!
Svakome se desi da bude na iskušenju, s vremena na vreme. Nije strašno povremeno ogrešenje o pravila dijete, ali je problem – ako vam to postane izgovor da odustanete.

Motivator 4: nagradite sebe!
Držanje dijete može biti zamorno i nije preterano zabavno. Zato vas male nagrade mogu podstaći da nastavite. Priuštite sebi – masažu, časove grnčarstva, nove farmerke ili kupku u mirišljavoj peni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.