U trendu

Ovaj začin je “ubica masti”: 1 kašika svako jutro topi do 10 kg za 3 meseca!

Jedna zanimljiva studija sprovedena u Teheranskom institutu medicinskih nauka dokazala je neverovatno dejstvo kumina kod gojaznih osoba.

Naime, naučnici su okupili 2 fokus grupe, svaka se sastojala od 44 žene sa prekomernom težinom.

Tokom 3 meseca, obe grupe su se hranile po istoj shemi (1200 kalorija dnevno) sa tom razlikom da su u svakodnevni jelovnik prve grupe uključili 1 kafenu kašiku kumina (indijskog kima). Ovaj začin dodavali su u nemasni jogurt, ili u salate.

Rezultat je bio impresivan: žene iz prve grupe izgubili su u proseku 14% telesne masti više, nego žene iz druge grupe. Takav efekat objašnjava se time da kumin sadrži fitosterole koje poseduju sposobnost smanjivanja nivoa holesterola u krvi.

Takođe, ovaj začin je bogat kalcijumom, fosforom i gvožđem. On stimuliše rad bubrega i gastrointestinalnog trakta, dobar je diuretik. A zbog poboljšanja i ubrzanja lipidnog metabolizma u organizmu smatra se odličnim sredstvom u borbi sa suvišnom težinom.

Kako konzumirati:

Za poboljšanje metabolizma unos semena kumina treba da bude – 1 kafena kašika dnevno. Dodajte ovaj začin u jela od jaja, mesa, sira, a takođe, u jogurt i salate. Možda bi bilo najbolje da ga uzmete ujutro, uz jogurt.

Kontraindikacije za konzumiranje kumina: povećana kiselost, gastritis, čir na želucu, srčana oboljenja, holelitijaza, dijabetes.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар