U trendu

Ove 2 vrste mleka izbegavajte ako želite da smršate: Smatraju ih zdravim, ali goje

Mleko je jedna od glavnih namirnica, ali nisu sve vrste mleka jednake kada je reč o njihovom uticaju na zdravlje.

Mleko je bogat izvor esencijalnih hranljivih materija, poput kalcijuma i proteina, ali neke vrste mleka koje se smatraju zdravim mogu doprineti stvaranju viška kilograma i zapaljenskim stanjima u telu.

Zapaljenske reakcije nastaju kada se u dužem periodu unose neodgovarajuće namirnice, a hronična upala slabi imunitet i povezuju se sa većim rizikom za razvoj bolesti, poput dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznosti. Nutricionistica Meri Sabat i dijetolog Trista Best otkrile su dve takve vrste mleka koje treba izbegavati ako želite da smršate.

Neorgansko punomasno mleko

„Punomasno mleko sadrži zasićene masti koje mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu i gojenja. Osim toga, neorgansko punomasno mleko može da sadrži toksine koji nisu samo upalni, već i štetni za zdravlje“, navodi nutricionista za „She finds“, prenosi najzena.rs.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT) koji mogu imaju neke zdravstvene prednosti, i dalje je bogato zasićenim mastima. „Kokosovo mleko može doprineti gojenju i potencijalno usporiti metabolizam zbog visokog udela masti. Iako su ove masti primarno zasićene, što može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bogate su kalorijama, a preterani unos kalorija može dovesti do gojenja“, napominje dijetolog i dodajte da je umerenost u konzumiranju posebno ključna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.