Ova pravila u dijeti najbolje je ignorisati

Neka pravila o dijetama koja ste pročitali po raznim magazinima možda je bolje da ignorišete.

Pravila poput – „preskakanje obroka pomoći će vam da smršate“ ili „ako si na dijeti, onda treba da jedeš svakog dana u isto vreme“ i slična. Stručnjaci navode da su ovo neka od često izricanih „pravila“ koja se tako često ponavljaju, tako da ulaze u uši. A ipak, neka od njih su obične poluistine, neke urbani mitovi, predrasude više ili manje štetne. Većina njih neće vam biti od pomoći ako ste na dijeti.

Mnogi od nas su ipak ubeđeni da neće uspeti u dijeti ako ne slede pravila. Sistem pravila na neki način nudi nadu, i mnogi se gotovo sujeverno hvataju za njih. Ali naravno – treba voditi računa o tome koja ćete pravila da poštujete. Mi ćemo sada navesti pravila o hrani koja treba ignorisati:

Ako jedete noću, napunićete se kalorijama
U najnovijim istraživanjima stručnjaci tvrde – uzrok debljine je ukupna količina kalorija koju unesete u dvadesetčetvoročasovnom periodu ili za nedelju dana. Nije bitno kada u toku dana jedete. Treba da vodite računa, noću ili danju, o veličini porcije. Ako tako činite, onda možete da jedete u vreme koje vašem životnom stilu odgovara.

Najbolje je jesti u isto vreme svakog dana
Stručnjaci poručuju – jedite kada ste gladni, a ne upravljajte se po časovniku.

Najbolje je držati dijetu u društvu
Nema sumnje da je dobro imati društvo i podršku u tako bitnoj stvari kao što je dijeta. Pa ipak, može doći i do neželjenih momenata; na primer – prijatelj može odustati, pa da to i vama poljulja moral. Ako imate razloga da započinjete dijetu sa prijateljem, to je u redu. Ali, zapamtite – takmičite se samo sa sobom i ni sa kim više.

Kada se ogrešite o pravila svoje dijete, sačekajte sledeći dan da biste opet bili na dijeti
Ništa nije dalje od istine od toga. Svaki obrok se računa. Dakle, ako ste pojeli veliki komad čokoladne torte za ručak, već bi za večeru trebalo da se vratite poštovanju pravila svoje dijete.

Odbijanje hrane na zabavi ili u gostima je nepristojno
Da ste dijabetičar, ili da ste alergični na neku vrstu hrane, ne biste se ni trenutak dvoumili da li da odbijete ponuđenu hranu. I ako ste na dijeti, treba da se ponašate na isti način i da poštujete svoje prioritete.
Ne treba mistifikovati – hrana nije emotivna uteha, već, jednostavno – gorivo za vaše telo. I treba joj tako i pristupiti, bez zastarelih predrasuda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.