Prednosti i mane „dijete bogatih“

Novo međunarodno istraživanje pokazuje da i povratak u prošlost može pomoći u gubitku kilaže, kao i u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. Radi se o takozvanoj paleo dijeti. Upoznaćemo vas sa ovom dijetom, njenim prednostima i nedostacima.

Paleo dijeta podrazumeva ishranu sličnu onoj koja je bila dostupna ljudima od nastanka čoveka (pre 2,5 miliona godina) pa do pre 10.000 godina. Prednost ove dijete je neobavezan unos kalorija iz takozvanih starih namirnica, bilo biljnih ili životinjskih, kao i poboljšanje i uspostavljanje ravnoteže metabolizma.

Dijeta obuhvata namirnice koje su se tada dobijale lovom, ribolovom, kao i plodove sa drvaeta, žbunja ili iz zemlje (meso, riba, voće, povrće, semenke i orašasti plodovi). Međutim, dijeta ne obuhvata proizvode nastale s pojavom poljoprivrede (žitarice, mahunarke i mlečni proizvodi).

Za potrebe studije, 35 gojaznih žena u postmenopauzi sa normalnim nivoom šećera u krvi bilo je na paleo dijeti ukuno 2 godine. Prosečni dnevni unos energije bio je na principu: 30% proteini, 30% ugljeni hidrati u 40% masti. To je, prema proceni istraživanja, drugačije od dnevne ishrane tadašnjeg čoveka, ali je na godišnjem nivou odnos manje-više približan.

Kao kontrolna dijeta za potvrdu uspešnosti dijete angažovano je još 35 gojaznih žena u postmenopauzi koje su bile na dijeti sa dnevnim unosom 15% proteina, 30% masti i 55% ugljenih hidrata. Posle dve godine, rezultati su pokazali da su obe dijete dale glavni rezultat – mršavljenje. Paleo dijeta je dala nešto bolje rezultate nego kontrolna i u pogledu masti i u pogledu nivoa šećera.

Pa ipak, prema mišljenjima nutricionista, ova dijeta može savremenom čoveku da prouzrokuje ozbiljne nedostatke ključnih hranljivih sastojaka. Eliminacijom mlečnih proizvoda iz organizma drastično se smanjuje kalijum, vidamin D i kalcijum, dok se eliminisanjem žitarica gubi magnezijum, mangan i selen. Loša ravnoteža hranljivih materija izbegavanjem određene grupe proizvoda – organizam dovodi u loše stanje.

Najveća zamerka ovoj dijeti je ta što je skupa i teško dostuna prosečnom građaninu. Da bi ljudi bili dostojni ishrane koju zahteva ova dijeta, trebalo bi da se hrane mesom divljači, kvalitetnom ribom i prvoklasnim voćem i povrćem. Sve to je u današnje vreme dosta skupo i teško dostupno većini ljudi, pa se zato ova dijeta može nazvati i dijetom bogatih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.