Smršajte uz sireve i masnoće

Smršati uz sireve i masnoće, kako to? Zar je moguće da je tako nešto zdravo? Kakva je sad to novotarija? Zapravo, nije ništa novo i naravno da ne bi bila dobra ideja da živite samo na sirevima i masnoćama. Radi se samo o nekim trikovima za mršavljenje, zapravo, o trikovima kako da ubrzate svoj metabolizam, pa da brže sagoreva masnoće (samim tim ćete brže izgubiti višak). O čemu se tačno radi?

Mlečni proizvodi povećavaju mišićnu masu (a što je veća mišićna masa, više se kalorija sagoreva, čak i dok spavate) i podstiču sagorevanje masnoća (zbog kalcijuma – kalcijum daje signal za sagorevanje masnoća). U tu svrhu preporučljivo je da tri puta dnevno jedete mlečne proizvode (najbolji su nemasni sirevi i jogurt, jer se najlakše vare). Tako ćete u organizam uneti 900 miligrama kalcijuma dnevno. Ukoliko mlečne proizvode konsumirate jednom dnevno, unećete svega 300 miligrama kalcijuma, makar uzele i veću količinu mlečnih proizvoda, jer samo toliko kalcijuma organizam može da apsorbuje odjednom.

Ovaj efekat povećanja mišićne mase i sagorevanja masti naučnici pripisuju kombinaciji aminokiselina i kalcijuma u mlečnim proizvodima; drugim rečima, ukoliko aminokiseline i kalcijum uzimate kao biološki dodatak ishrani (recimo, tablete), izostaće sagorevanje masnoća. Samo pazite: prilikom uzimanja mlečnih proizvoda obratite pažnju na njihovu kalorijsku vrednost – najbolji su niskokalorični jogurt i nemasni sirevi (30 grama kačkavalja ima čak 1.145 kalorija, tako da vam definitivno neće pomoći da smršate).

Postoje masnoće koje sagorevaju masnoće, to jest, ubrzavaju potrošnju rezervi nagomilanih na struku. To se, naravno, ne odnosi na svinjsku šniclu; umesto svinjetine, kao izvor masnoća uzmite masnu ribu (sardina, losos, tunjevina, skuša). U njima se nalaze omega-3 masne kiseline, koje pomažu telu da efikasnije sagoreva kalorije dobijene iz hrane. Preporučljivo je da ovu ribu konsumirate tri puta nedeljno. Umesto toga, u salatu ili povrće možete dodati jednu kašičicu lanenog ulja (ima iste ove kiseline). To ne samo da je dobro za postizanje (i održavanje) vitke linije već blagotvorno utiče i na vaše srce, krvne sudove i mozak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.