Smrt dijetama! (1)

Tužno, ali istinito: neke studije otkrivaju zabrinjavajući podatak da je više od 80 odsto devojaka bilo na nekoj vrsti dijete pre 18. godine. Idealizovanje vitkog tela i presija kojoj smo podvrgnuti tolika je da su čak i supermodeli uvereni kako treba da skinu koji kilogram.

Bez obzira na to da li brojite kalorije, ne jedete tešku hranu ili živite na „hlebu i vodi“, dijeta nije prečica ka sreći i lepoti; čak ni ka vitkosti. Zapravo, istraživanja kazuju da je veća verovatnoća da će tinejdžerke koje gladuju postati s vremenom gojaznije od onih koje nisu upražnjavale dijetetske režime ishrane. Treba li vam još neki dobar razlog da batalite dijetu? Izaberite same.

Dijeta je dosadna

Da li ste ikada opsesivno razmišljale o tome koliko kalorija sadrži ta nehrana, ukusna koliko i zubna pasta? Ili ste otišle u restoran s nekim ko broji kalorije tokom celog obroka? To zaista postaje suviše naporno i dosadno. Pojedine devojke unapred znaju da neće jesti, iako su izašle na večeru s dečkom. Momci u stvari mrze devojke koje ne jedu ništa ili izaberu samo laganu salaticu. Za njih je dobar znak kad devojka voli hranu. Jednostavno, ona je osoba koja uživa u raznim stvarima i nije suviše opterećena svojim izgledom niti onim što će drugi misliti o njoj.

Zbog dijete negativno procenjujete sebe

Hrana je apsolutno neophodna svim živim bićima kako bi preživela.

Prilikom drastičnih dijeta hranu doživljavate kao neprijatelja br. 1, čak razvrstavate namirnice prema broju kalorija na „dobre“ i „loše“, „dozvoljene“ i „zabranjene“, što vam može stvoriti grižu savesti. Pojele ste jedan keksić i osetile se užasno pošto ste „upropastile“ dijetu, pa potom smazale celu kutiju da biste se utešile? Dijete vam uvek garantuju takve neuspehe. Istina je da je klopa ukusna i ne postoji ni jedan jedini razlog zbog koga biste sebe lišavale zadovoljstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.