U trendu

Trik ruske nutricionistkinje: Kako da smršate bez dijete i vežbanja

Dijeta i fizička aktivnost se često preporučuju za mršavljenje na zdrav način. Međutim, postoji trik koji bi vam mogao pomoći da smršate bez toliko napora: dobro spavajte.

Kvalitetan san je neophodan za održavanje dobrog zdravlja organizma. Jedna od njegovih funkcija je upravo da predupredi prekomerno debljanje, a vremenom čak i doprinese mršavljenju.

Loš ili isprekidan san može prouzrokovati hormonsku neravnotežu, zbog čega ogladnimo i kada ne treba da jedemo.

„Nedostatak sna, ako se sistematski javlja, smanjuje nivo hormona leptina koji eliminiše apetit. S druge strane, povećavaju se hormoni poput grelina i kortizola, što povećava glad“, naglasila je ruska nutricionistkinja Tatjana Razumovskaja.

Dok spavate, vaše telo radi na izgradnji mišića, a takođe i na oporavku i podmlađivanju tkiva. Ako malo spavate, vaše telo će imati manje vremena da izvrši ove važne procese.

„Nećete imati toliko mišića ako se ne naspavate dovoljno. U stvari, na kraju ćete dobiti više masti i manje mišića“, smatra američki lekar Džejkob Tejtelbaum, prenosi Sputnjik mundo.

Još jedan važan aspekt sna je obezbeđivanje tela energijom koja mu je potrebna za funkcionisanje tokom dana. Ljudi koji ne spavaju dovoljno češće su gladni, jer je telu potrebno više energije da ostane budno. Međutim, često na kraju pojedu više nego što zapravo potroše.

Pored toga što jedete više kalorija, ako se vaše telo ne odmara, verovatnije je da nećete imati motiva da idete u teretanu ili se bavite nekim sportom. Manje fizičke aktivnosti znači manje sagorelih kalorija, što može dovesti do debljanja.

Važno je, međutim, napomenuti da dobar san ne može da zameni zdravu ishranu ili vežbanje. Iako je važan saveznik za mršavljenje, kvalitetan san ne može da eliminiše nekoliko kilograma u kratkom vremenskom razmaku.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.