U trendu

Verovali ili ne: Ova dijeta usporava starenje!

Sigurno bi svako od vas želeo da produži životni vek. Ali, verovali ili ne, proces starenja možete da usporite ovom dijetom.

U osnovi ove dijete je spisak proizvoda čiji unos najviše pomaže usporavanju starenja. Suština je da se smanji unos kalorija za 30 odsto od standardnog unosa i da se koriste proizvodi, minerali, vitamini i drugi esencijalni nutritivi, koji doprinose održavanju vitalnih funkcija tela, prenose mediji.

Koristeći ovu dijetu, možete da poboljšate opšte zdravlje, sprečite ili kontrolišete dijabetes, kao i bolesti srca, Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest.

Zeleni čaj

Pijte najmanje dve šolje zelenog čaja dnevno. Ovaj čaj čini čuda kada je preventiva i bolesti i starosti u pitanju.

Omega-3 masne kiseline protiv bora i upale

U ovu grupu spadaju: pastrmka, losos, bademi, sardine, tunjevina, haringa… Riba sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove kiseline smanjuju manifestaciju raznih upalnih procesa u organizmu koje dovode do začepljenja pora kože, akni i prevremene pojave bora.

Maslinovo ulje

Izuzetno je korisno zapamćenje. Masline sadrže mononezasićene masti i vitamin E, koji smanjuje nivo lošeg holesterola i povećanje nivo dobrog holesterola.

Voće i povrće

Jedite 500 – 1.000 grama voća i povrća dnevno. Izaberite voće i povrće različitih vrsta i boja. Svaki dan jedite veliku porciju sveže sezonske salate. Voće i povrće sadrži velike količine vitamina i minerala koji usporavaju proces starenja.

foto: profimedia
Za doručak jedite jogurt sa malo masnoće i pijte mleko
Izaberite jogurt sa bifido bakterijom. Morate da pijete oko 0,5 litara mleka dnevno. Bolje je da ga pijete posle intenzivnog treninga. Jogurt sadrži zdrave bakterije za zdrav digestivni trakt i imuni sistem, sprečava probleme povezane sa starenjem

Dosta tečnosti
Pijte 1,5 litara tečnosti dnevno Najbolje opcije su voda i zeleni čaj. Manje pijte kafu i sok. Uveče popijete šolju čaja od kamilice. Ovaj čaj pomaže da se opustite.

Svakoga dana pojedite 150 grama hrane bogate proteinima
Tu spadaju piletina, ćuretina, jaja, mahunarke i nemasni sir. Ako puno vežbate, potrebno je više proteina – od 1,2 – 1,5 grama po kilogramu telesne težine dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.