Dužina života zapisana vam je na – stomaku

Prekomerna težina i muškaraca i žena prvo se manifestuje na stomaku, a onda i na drugim delovima tela.

Ipak, mnoge osobe višak kilograma u vidu masnih naslaga skladište u kukovima, zadnjici, nogama, vratu, obrazima, u zavisnosti od genetike i od samog metabolizma.

Nova studija rađena na temu viška kilograma i gojaznosti, pored već poznatih rizika za zdravlje, usredsredila se i na obim struka (stomaka) i njegov uticaj na zdravlje.

Prema istraživanju, veći obim struka povećava rizik od prerane smrti kako kod muškaraca tako i kod žena. Osobe koje imaju zdravu telesnu težinu po indeksu telesne mase (BMI) i imaju veći i razvijeniji stomak u odnosu na ostale delove tela – takođe su u povećanom riziku od prerane smrti, i to za 22% u odnosu na osobe čije se masti skladište na drugim delovima tela. Dodatna težina oko struka naziva se „centralna gojaznost“ i ona se razlikuje od opšte gojaznosti po tome što kod takvih osoba rizik za preranu smrt može da bude veći za 13%.

Studija je pokazala da veliki stomak predstavlja možda najveću pretnju za zdravlje srca. Rizik za srce je 25% veći za osobe sa centralnom gojaznošću i normalnim BMI, 26% za osobe sa centralnom gojaznošću i prekomernim BMI i čak 56% za osobe sa centralnom gojaznošću i gojaznim BMI (indeksom telesne mase).

Određivanje viška stomačnog sala vrši se merenjem odnosa struka i kukova (merenje struka deli se sa merenjem kukova). Razlika viša od 0,85 za žene i 0,90 za muškarce smatra se centralnom gojaznošću i masti na tom telu su štetnije po zdravlje u odnosu na masti koji se nalaze na drugim delovima tela.

Studija je pregledala podatke 43.000 učesnika ranijih istraživanja sa centralnom gojaznošću prosečne starosti 58 godina koji su praćeni 10 godina. Iako se pokazalo da je rizik od velikog stomaka isti i za muškarce i za žene, primećeno je da su muškarci skloniji skladištenju masti oko stomaka u odnosu na žene. Prema studiji, žene imaju veću tendenciju ka skladištenja sala u svojim kukovima i zadnjici.

Rizici od viška masti oko stomaka su dijabetes, visok nivo holesterola, upale – rizični faktori za srce. Masti u kukovima i zadnjici ukazuju na manju mišićnu masu u nogama, što takođe povećava rizik za bolest srca, ali u manjem obimu od masti na stomaku. Razlog za to nije u potpunosti jasan, ali se pretpostavlja da masti na stomaku više od masti u kukovima i zadnjici utiču na centralne organe, naročito na jetru.

Zbog svega navedenog, studija savetuje sve sa centralnom gojaznošću da preduzmu korake u cilju smanjenja rizika za zdravlje u vidu vežbanja i zdrave ishrane. Nažalost, gubitak težine ne mora sigurno značiti i gubitak masti samo oko stomaka, jer se težina gubi ravnomerno.

Ne postoji usmeren način mršavljenja samo stomaka čak i sa vežbama poput trbušnjaka. Bilo koja vežba utiče na više delova tela, ali je to ipak mnogo bolje nego ne raditi nikakve vežbe i ne rešavati višak telesne težine i masti u organizmu.

5 komentara
 1. bambi

  Pogledao sam Dragane. Nije tacno to sto si napisao Prvo, rezultati istrazivanja se ne objavljuju po sajtovima, kao sto se i ovde preko sajta obmanjuje narod, vec se naucni radovi objavljuju preko naucnih radova u vrhunskim medjunarodnim casopisima. E sad u cemu je razlika, posto vidim da si amater po ovom pitanju. Razlika je u tome, sto naucni casopisi imaju referie, tj. svaki rad koji se objavi u naucnom casopisu, podleze strogoj kontroli od najvecih naucnika iz doticne oblasti i samo ako taj tim ustanovi da istrazivanje ima novine, ono se i objavljuje u casopisu. Dakle ne rekla kazala po sajtovima vec u naucnim casopisima. Inace pomenuta grupa je javnosti vrlo dobro poznata po raznim kontraverznim stvarima. U principu, da skratimo pricu, njih je angazovala kompletna prehrambena i farmaceutska industrija, da ubedjuju populaciju kako su pojedine stvari od interesa za ljudsko zdravlje. Inace, ovakvih grupa imate sirom sveta i najvise su skoncentrisane u Americe, Australiji, Indiji, tj. u zemljama gde se javlja veliki problem sa hranom i gde se, zbog nehumanog kapitalistickog trzista, proizvodi preko 90% genetski modifikovane hrane koja sa svoje strane izaziva strasne bolesti. Medjutim, ovakvi kvazinaucnici su ti koji ce da ubede ljude i time prehrambenoj i farmaceutskoj industriji obezbediti kapital koji se meri bilijardama dolara. Inace lako prepoznati ovakve naucnike, jer imaju u principu gomilu nekih nagrada na nacionalnom nivou, pa u svetu drze plenarne kongrese, predavanja, ma cudesa bozija. Tipican primer kako nauka moze da se zloupotrebi.

 2. REBEKA

  Svi ti koji pisu razne besmislice o muskom stomaku,to su obicni sarlatani. Kakav je to muskarac,kome visi koza na stomaku.? Gde je njegov seks epil ??? Da li za zenu im anesto lepse,nego kada muskarac u ljubavnom polozaju, legne na zenu,aa njegov punacki stomacic joj tako prija,kao dobar jastucic na njenim stomaku.! svi ti mrsavi i neugledni musskarci,bili bi srecni,da imaju lep okrugao stomacic koji je vrhunski seksi nadrazivac.!

 3. Dragan Cvetković

  Iraživanje je radio Univerzitet u Sidneju, Australija, a vođa istraživačkog tima je bio profesor Emanuel Stomatakis. Rezultate istraživanja objavio je sajt http://www.webmd.com 24.04.2017.g.

 4. bambi

  Stvarno, a je li mozete samo jos da nam kazete ko je ovo istrazivao, koja grupa naucnika, gde je publikovana ova studija. Il hajmo ovako, posto je ocigledno sve izmisljeno u ovom tekstu hajde da se nagodimo na sledeci nacin. Mi cemo sve zivo da prihvatamo kao zdravo za gotovo sto vi pisete a vi kada pisete, pisite barem posteno, onako kako su vam naredili mocni prehrambeni, farmaceutski i psiholski centri.

 5. djibril

  moram da smršam dok sam još živ

Napišite komentar