najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gojaznost i kamen u žučnoj kesi kod dece

Uočena je još jedna negativna posledica gojaznosti kod dece – gojazna deca imaju mnogo veće šanse za pojavu kamena u žučnoj kesi od dece sa normalnom težinom.
Rezultati jedne nove studije pokazuju da gojazna deca imaju najmanje dva puta veće šanse za kamen u žuči u odnosu na decu sa normalnom težinom ili u odnosu na pothranjenu decu. Kod veoma gojazne dece ovaj rizik je veći čak tri do osam puta.
Kamen u žuči kod dece povezan je sa povećanom telesnom težinom
Broj gojazne dece više se nego utrostručio u Sjedinjenim Američkim Državama tokom protekle tri decenije, a slične tendencije su u zapadnoj Evropi. Zabrinjavajuće je to da se i kod nas broj gojazne dece povećava.
Od ranije je poznato da gojaznost povećava rizik kod odraslih od mnogih bolesti, a najviše od dijabetesa tipa 2 i od visokog nivoa holesterola u krvi. Najnoviji rezultati, nažalost, pokazuju da gojaznost ugrožava zdravlje dece pa stvara i probleme sa žučnom kesom.
Istraživač dr Korina Koebnik ističe da relativno mali broj dece ima zdravstvenih problema sa žučnom kesom, ali da veliki broj izuzetno gojazne dece ima ozbiljne probleme sa žučnom kesom.
Naučnici sa Kaiser Permanente Southern California Department of Research and Evaluation upozoravaju pedijatre da će sa povećanjem broja gojazne dece doći i do naglog povećanja broja dece sa kamenom u žučnoj kesi.
Operacije na žučnoj kesi
Procena je da oko 20 miliona odraslih u SAD ima kamen u žučnoj kesi, a da žene češće obolevaju od ove bolesti nego muškarci.
Kamen u žuči nastaje tako što se materije gomilaju unutar žučne kese. Najveći broj kamenčića u žučnoj kesi sadrži stvrdnut holesterol. Kamenčići u žučnoj kesi mogu biti različite boje i različite veličine i često ne izazivaju kod pacijenata nikakve simptome. U nekim slučajevima, kamenčići mogu da blokiraju prolaz žuči i izazovu čak i ozbiljne upale, infekcija ili oštećenja organa.
Među decom, žučni kamenac je tesno povezan sa krvnim bolestima kao što je anemija srpastih ćelija. Izveštaji o naglom porastu broja operacija uklanjanja žučne kese kod dece izazvali su sumnju da tu gojaznost kao uzrok igra značajnu ulogu.
Da bi testirali ovu teoriju, istraživači su analizirali zdravstvene evidencije više od pola miliona dece starosti 10–19 godina. Među njima su našli 766 pacijenata sa kamenom (kamenčićima) u žučnoj kesi. Oni su utvrdili da je veza između gojaznosti i bolesti žuči bila veća kod devojčica nego kod dečaka.
Izuzetno gojazne devojke (devojčice) imale su skoro osam puta veće šanse da budu lečene od bolesti žučne kese nego devojke (devojčice) koje su imale normalnu telesnu težinu ili su bile neuhranjene.
Među ostalim zaključcima navodimo:

  • Veoma teški dečaci imali su tri puta veće šanse da imaju kamen u žuči nego dečaci normalne telesne težine ili neuhranjeni dečaci.
  • Hispano deca i tinejdžeri su imali veći rizik za pojavu kamena u žučnoj kesi nego deca drugih rasa.
  • Kod devojaka, upotreba oralnih kontraceptiva je takođe povezana sa većim rizikom od kamena, što je slučaj i sa odraslim ženama.

Ranije su bolesti žučne kesa kod dece bile retka pojava
Nutricionista Nensi Koperman radi sa mladim osobama koje imaju preteranu telesnu težinu i obučava druge stručnjake za terapiju gojazne omladine, kao direktor centra North Shoreth System u Njujorku. Ona kaže da je ova studija (kao i druge studije poput nje) važna jer dokumentuje povezanost porasta gojaznosti i porasta broja oboljenja kod mladih ljudi.
Bolesti žučne kese skoro da nisu bile zabeležene kod dece do pre nekoliko godina, sa izuzetkom onih koje se odnose na krvne poremećaje, a sada su nažalost postale uobičajena pojava.
Zaključak
Pomenuti rezultati samo naglašavaju važnost rešavanja epidemije gojaznosti kod dece i odraslih.
Stručnjaci se slažu da gojaznost nije samo kozmetičko pitanje jer nosi velike zdravstvene rizike za decu i odrasle, a najbolji tretman je preventiva.
Studija je nedavno objavljena u "Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition".

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike