Hirurško smanjenje težine

Smanjenje suvišne težine hirurškim putem, želudačno savijanje ili baj-pas, drastično smanjuje broj srčanih napada i smrtnih ishoda kod gojaznih osoba – rezultati su studije sprovedene u Velikoj Britaniji.

Istraživači preporučuju veoma gojaznim osobama, sa visokim rizikom za bolesti srca, da ozbiljno razmisle o hirurškom „smanjenju“ želuca radi smanjenja telesne težine. Preporuke su donete na osnovu sveobuhvatne revizije posledica kod gojaznih osoba posle hirurških operacija i posledica kod osoba koje nisu imale operacije.

Prema rečima dr Jun Louka sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Norviču u Engleskoj, operacijom na želucu se kod gojaznih osoba smanjuje rizik za oko 50% od srčanih napada i moždanih udara.

Analizirano je 14 studija koje su obuhvatile preko 29.000 pacijenata na kojima su vršene operacije „mršavljenja“. Prosečna starost ispitanika bila je oko 48 godina, a 30% njih su bili muškarci. Zdravlje učesnika je praćeno tokom perioda od 2 do 14 godina.

Rezultati istraživanja su pokazali da je kod pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama na želucu posle smanjenja telesne težine smrtnost bila za 40% manja nego kod pacijenata koji nisu imali operacije „smanjenja želuca“.

Dr Jun Louk naglašava da o ovome treba ozbiljno razmisliti, jer je gojaznost postala ozbiljan svetski problem, naročito u razvijenim zemljama, i neposredno je povezana sa bolestima srca, dijabetesom, rakom i mnogim bolestima koje skraćuju prosečan životni vek.

Autori studije su dodali da je potrebna još veća i kvalitetnija studija koja bi obuhvatila i druge aspekte kao što su troškovi operacija, cene hrane, način ishrane ljudi, alternativne metode mršavljenja, druge mogućnosti i druge mere za smanjenje gojaznsti. Treba napomenuti da se operacijom ne rešava problem, jer je ponašanje pacijenta posle operacije (ishrana i način života) veoma važno.

Studija je inače objavljena u „Međunarodnom žurnalu za kardiologiju“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.