Hronični stres utiče na povećanje telesne težine

Engleski istraživači uporedili su nivo stresa i telesne težine više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine, koji su učestvovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja. Studija koja je objavljena u časopisu Obesity pokazala je da stres utiče na debljanje i mršanje.

Naučnici su kontrolisali količinu hormona stresa poznatog po imenu kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

„U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utiče na veći opseg struka i veći indeks telesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je hronični stres povezan sa pretilošću“, kazala je autorka istraživanja Sara Džekson.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlezdama, a u vreme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i regulisanju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smešteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost sa dobijanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi i urina, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

„Nivo kortizola varira tokom dana, zavisno od vremena, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu da pokažu stvarno stanje kada je reč o dugotrajnom stresu“, kazala je Džekson, a prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.